Ny

Vad ar ett foraldrarad?

Vad är ett föräldraråd?

Föräldrarådets syfte är att fungera som en samrådsgrupp för alla barns elevers och familjers bästa på vår förskola och skola. Ett föräldraråd syftar också till att öka delaktigheten och ge vårdnadshavare ett ökat inflytande över elevernas skolgång och barnens förskoletid.

Vilka utmaningar kan finns i kommunikationen med vårdnadshavare Hur kan du som förskollärare hanteras dessa?

Resultatet av det empiriska materialet påvisar att de utmaningar som framkommer är främst utmaningar vid språkskillnader, vårdnadshavares engagemang, Covid-19 samt brist på verktyg och upplevda maktpositioner. Hanteringar av dessa framkommer parallellt i texten i samband med varje utmaning.

Vad är viktiga aspekter i kommunikationen med vårdnadshavare Hur tänker du att en fungerande kommunikation ser ut?

Faktorer som främjar en god kommunikation är att lyssna in och möta vårdnadshavaren med respekt, tillit och ärlighet. Vi ser också att livserfarenhet, antal år inom yrket och egen erfarenhet av föräldraskap är faktorer som pedagogerna stödjer sig på, framför allt i svåra kommunikationssituationer.

Vilka möjligheter kan digitala medier ge i kommunikationen med vårdnadshavare?

Sociala medier visade sig effektiva som kommunikationsverktyg för tvåvägskommunikation med intressenter (Cox 2012). Detta kan även härledas till en annan studie som visar liknande resultat; att denna typ av kommunikation skapar en bättre relation mellan skola och vårdnadshavare och ökar vårdnadshavarnas engagemang.

På vilket sätt har kommunikationen betydelse för vår identitet?

Upplevelser av god kommunikation är faktiskt så viktiga att de kan påverka självkänslan och självuppfattningen ända upp till vuxen ålder. Den som inte upplevt sig sedd i kommunikationen med andra utvecklar snabbt en negativ syn på sina egna färdigheter.

Vad är det som gör kommunikation bra?

Att ha en god kommunikationsförmåga innebär att du är bra på att lyssna, tala, observera och att vara mottaglig för andras kommunikation. Det är en viktig egenskap och färdighet oavsett om du pratar med någon ansikte mot ansikte, i ett videosamtal eller via email.

Vad är digitaliseringens positiva sidor i förskolan?

Med hjälp av digitala verktyg blir det lättare att ta tillvara flerspråkiga barns alla språk i förskolan. Vissa appar kan läsa upp texten på flera olika språk, man kan lyssna på sagor på olika språk eller använda digitala översättningstjänster för att kommunicera med barn som inte kan så mycket svenska.

Share this post