Rekommendationer

Ar det lag pa att man maste ha tva marsvin?

Är det lag på att man måste ha två marsvin?

Marsvin är flockdjur och väldigt sällskapliga, de måste enligt djurskyddslagen alltid vara minst två.

Vad är giftigt för marsvin?

Hö är marsvinens basföda och ska utgöra 80% av marsvinens dagliga kost. Torrt och väldoftande hö ska därför alltid finnas i buren. Marsvin har snabb ämnesomsättning och ett långt tarmsystem som behöver hållas igång. Det innebär att de måste äta nästan dygnet runt.

Hur ser man om ett marsvin är sjukt?

Lunginflammation är en av de vanligaste bakteriella sjukdomarna hos marsvin. Symptomen på lunginflammation omfattar svårighet att andas eller stötig andning, flöde från näsa och ögon, slöhet och bristande aptit.

Vad kan marsvin äta och inte äta?

Avokado, lök, potatisblast, potatisgroddar, smörblomma, rabarber och överdosering av spenat samt råa bönor är giftig för marsvin. Ge inte heller marsvin mineral- och saltstenar då det ökar risken för problem med njurar och urinvägar. Pellets kan man ge sina marsvin, men det är absolut inte ett måste.

Är det olagligt att bara ha ett marsvin?

I kapitel 8 (Särskilda bestämmelser för hållande av kaniner och gnagare) i DFS 2005:8 Saknr L80 står det: 1 § Gnagare, utom guldhamstrar, ska hållas i par, av samma eller motsatt kön, eller i grupp. Detta gäller inte om det finns särskilda skäl. Det är två särskilda skäl till att man kan hålla ett marsvin ensamt.

Får man ha marsvin ensamma?

Marsvinet är ett mycket socialt djur som i de flesta fall bör bo i par eller i grupp. Ett ensamt marsvin kan vara mycket stressat, även om vi inte kan se det med blotta ögat. Var beredd på att du bör ha minst två marsvin, om det inte finns särskilda skäl till att just ditt marsvin inte bör bo tillsammans med andra.

Kan man ha marsvin om man är allergisk?

Du som har smådjur som marsvin, mus, råtta, kanin eller hamster kan få allergi. Du kan också få allergi om du arbetar med djuren i ditt yrke, till exempel som laboratoriepersonal.

Kan marsvin äta Äppelgrenar?

hö och gräs. Marsvin gillar också grenar och pinnar att gnaga på, fruktträd och olika sälg och videarter är bra. Men höet är allra viktigast! Marsvin måste ha tillskott av C-vitamin eftersom de inte själva kan bilda detta i kroppen.

När ett av marsvinen dör?

Om ett av dina marsvin dör och du absolut inte vill adoptera eller skaffa ett nytt är det bäst att ge ditt marsvin till en vän som redan har marsvin och som du litar på, eller till ett marsvinshem. Marsvin är flockdjur som inte tycker om att vara ensamma, även om de inte direkt kommer överens med andra.

Hur ska Marsvins tänder se ut?

Kaniner och marsvins tänder växer hela livet. Kaniners framtänder växer hela 2-3 mm i veckan. De främre tänderna kan bli för långa om de inte slits ner regelbundet genom hårt tuggmotstånd. När de inte utsätts för tillräckligt slitage så får djuret besvär med sina tänder och ont i munnen.

Kan man ge marsvin havregryn?

Vuxna marsvin kan i många fall bli tjocka av kraftfoder och i de fallen bör man minska på eller ta bort kraftfodret helt. Kligröt brukar också vara mycket uppskattat av marsvinen och är enkelt att göra, blanda kli (vete-, havre- eller kruskakli exempelvis) med vatten, havredryck eller osötad nypon- eller blåbärssoppa.

Kan man ge marsvin knäckebröd?

Knäckebröd, skorpor, mysli, flingor, kakor och andra sötsaker bör inte ges alls. Frukt kan ges i små mängder då och då som godis. Salt- eller mineralsten behövs inte till marsvin. Det kan snarare finnas risker att ge dessa stenar.

Share this post