Frågor

Nar var jag pa mammografi senast?

När var jag på mammografi senast?

Region Stockholm erbjuder screening med mammografi för kvinnor i åldrarna 40–74 år. Kvinnor blir kallade till undersökning vartannat år. Detta innebär att man får sin första kallelse när man är 40 eller 41 år. Det innebär också att man får sin sista kallelse vid 73 eller 74 års ålder.

Varför får jag ingen kallelse till mammografi?

Får du inga kallelser? Kontakta en mammografimottagning eller vårdcentral och säg till om du är 40-74 år, men inte får någon kallelse. Du som är över 74 år kallas inte längre. Det beror på att det saknas studier som visar att regelbundna undersökningar ökar överlevnaden då.

Hur länge blir man kallad till mammografi?

Screening av brösten med mammografi erbjuds kostnadsfritt av Sveriges regioner till kvinnor mellan 40 och 74 år. Röntgen används vid en mammografiundersökning. Upp till 70 procent av alla fall av bröstcancer upptäcks vid screening med mammografi.

Vad innebär kompletterande undersökning vid mammografi?

Fler mammo- grafibilder tas och du undersöks ofta med ultraljud. Cirka 1 kvinna av 6 som kallas till kompletterande undersökningar har bröstcancer. Det finns mycket goda möjligheter att bota bröstcancer som upptäcks tidigt.

Kan man få mammografi utan remiss?

Du kan inte själv boka tid för mammografi utan att vara kallad till mammografiscreening eller ha remiss från en läkare. Bröstcancerscreeningen är kostnadsfri.

När blir man kallad till mammografi Västra Götaland?

Hälsoundersökning mammografi görs med avsikt att på ett tidigt stadium upptäcka förändringar i brösten som kan vara bröstcancer. I Västra Götalandsregionen inbjuds kvinnor mellan 40 och 74 år till hälsoundersökning mammografi med ungefär 21 månaders mellanrum. Undersökningen är kostnadsfri.

Kan man boka tid för mammografi?

Kan jag själv ringa och beställa tid till mammografi? Nej. Du kan däremot beställa tid hos din husläkare eller på ett bröstcentrum för en undersökning. Din läkare gör då bedömningen om du ska få remiss till mammografi.

Hur många återkallas till mammografi?

Många återkallas i onödan Uppskattningsvis 10-20 procent av de kvinnor som återkallas pga. misstänkta förändringar i brösten har cancer. För övriga orsakar återkallning onödig oro, och det innebär också stora kostnader för sjukvården.

Får man svar direkt på mammografi?

Du får skriftligt svar, normalt inom två veckor. Cirka tre procent av de kvinnor som genomgått mammografi återkallas till en kompletterande utredning, oftast inom en vecka.

Vad gör man på Bröstcentrum?

Bröstcentrum på Capio St Görans Sjukhus är en av Stockholmsregionens tre enheter för diagnostik och behandling av bröstcancer. På Bröstcentrum finns mammografi, kirurgi och onkologi samlat för ett snabbt och effektivt omhändertagande.

Kan man få ultraljud istället för mammografi?

När används ultraljud? Ultraljud används ibland som ett komplement till mammografi när det finns misstanke om bröstcancer. Med ultraljudets hjälp går det att skilja på bröstkörtlar, fett och tumörer. Med enbart mammografi kan det vara svårt att hitta tumörer om bröstet är rikt på körtlar som hos unga kvinnor.

Share this post