Innehållsförteckning
Vad släcker olika brandsläckare?
A är den vanligast förekommande klassen eftersom den riktar sig mot bränder i fasta material, såsom tyger, papper, trä och plast. För bränder i vätskor finns släckare med beteckningen B, för gasbränder, C, bränder i metall, och F-klassen är bäst lämpade i köksmiljöer för att släcka bränder i matfett och oljor.
Kan en brandsläckare explodera?
En brandsläckare kan inte explodera när det blir för varmt eftersom de inbyggda säkerhetsventilerna i så fall öppnas och minska trycket i brandsläckaren. Däremot kan en brandsläckare explodera när den skadas fysiskt, till exempel i en bilolycka.
När är en brandsläckare för gammal?
Rekommendationen är att en pulversläckare byts då den är 10 år gammal. Tryckladdad släckare har en mätare som visar trycket. Står visaren på grönt ska den vara okej.
Vilken sorts brandsläckare bör du ha på hjullastaren?
– På skördetröska som nylevererats före den 1/1 1996 ska det finnas minst en släckare i lägst klass 34A 233B C. – På skördetröska som nylevererats efter 1/1 1996 ska det finnas två släckare i lägst klass 43A 233B C. En av släckarna ska vara nåbar från marken.
Vilken typ av brandsläckare släcker i flest olika material?
Pulversläckare. Pulver är det mest mångsidiga släckmedlet. Det ger ett utmärkt brandskydd vid så gott som alla sorters bränder och är det enda släckmedel som är klassat för både A, B och C-bränder.
Är brandsläckare farligt?
Pulvret är ofta irriterande och intensiv inandning av pulver eller kraftig stråle mot ögat från pulversläckare kan innebära risk. Brandsläckare med vatten kan innehålla frysskyddsmedel som t. ex. etylenglykol eller kalciumklorid som kan vara farligt att få i sig eller på sig.
Vad innehåller pulverbrandsläckare?
Pulversläckare. Klass ABC eller klass BC. Pulver är det mest effektiva släckmedlet räknat per vikt. Det kyler branden genom tillförsel av något slags salt av en positiv natrium-, kalium- eller kalciumjon tillsammans med en negativ klorid-, (väte)fosfat-, (väte)karbonat- eller sulfatjon.
Hur vet man om brandsläckaren är ok?
Men lite skötsel kräver den ändå. Det finns en risk att pulvret klumpar ihop sig i botten. Det åtgärdar du genom att vända på brandsläckaren 1–4 ggr/år. Det kan också hända att den tappar trycket, så håll koll på den lilla mätaren då och då – pilen ska stå på grönt.