Blogga

Var ar kalifatet?

Var är kalifatet?

Det ursprungliga kalifatet var en stat som existerade i Mellanöstern och Nordafrika från 632 till 1258 då mongolerna invaderade Mellanöstern och förintade abbasidkalifatet.

Vem grundade Bagdad?

Bagdad grundades 762 av kalifen al-Mansur och anlades som en helt rund, befäst stad, 2 000 m i diameter. Staden fick namnet Madinat as-Salam, fredens eller fridens stad, med symbolisk, kosmisk betydelse som världens navel.

Vad är Jatrib?

Muhammed flyr till Medina Muhammed och hans anhängare började därefter förföljas i Mekka. Till sist måste Muhammed och hans trogna fly år 622 till staden Jatrib som låg 30 mil norr om Mekka. Senare fick staden namnet Medina som betyder profetens stad.

Vad är kalifat inom islam?

De olika muslimska imperierna som har existerat genom historien har ofta beskrivits som kalifat. Ett kalifat styrs av en kalif, som ses som en efterföljare av profeten Muhammed och en ledare för hela världens muslimer. En kalif har både religiös och politisk makt och följer islamsk lag (sharia).

När blev Irak muslimskt?

Irak blev självständigt 1932 men brittiskt inflytande kvarstod tills monarkin avskaffades i en militärkupp 1958. Tio år senare tog Baathpartiet makten. Under Saddam Husseins diktatur moderniserades landet med hjälp av oljeinkomster, men shiamuslimer och kurder marginaliserades.

Vem härskade i Bagdad?

Bagdad grundas Abu al-Abbas as-Saffa grundade Abbasidkalifatet år 750. Han efterträddes av sin bror Abu Jafar al-Mansur. Al-Mansur flyttade kalifatets huvudstad Persiens hjärtland, Han konsulterade tre experter i astrologi, en jude, en kristen och en muslim.

Hur träffade Muhammed Khadija?

Muhammed var 25 år gammal och arbetade hos sin farbror Abu Talib när han träffade en rik kvinna vid namn Khadija bint Khuwailid. Khadija hörde till samma stam som Muhammed, nämligen Quraish. Khadija var en rik handelsman.

Vad är sufism för något?

Det arabiska ordet som betecknar islams mystik är tasawwuf. Denna form av fromhet brukar också kallas för sufism. Det är inte en rörelse separerad från sunni- och shiaislam, utan en muslim kan mycket väl vara sufi och sunni- eller shiamuslim samtidigt.

Vad är jihad Vad finns det för kännetecken?

Jihad: Förenklat kan det liknas vid att bekämpa det onda, en slags heligt krig. Kaba: En kubliknande byggnad i Mekka och islams heligaste helgedom. Muslimer runt om i världen ska vända sig mot Kaba i Mekka när de ber. Kalif: Sunnimuslimsk andlig och världslig ledare.

Share this post