Populära

Vad ar GMO och hur gar det till?

Vad är GMO och hur går det till?

En genetiskt modifierad organism (GMO) är förändrad i arvsmassan på ett sätt som inte kan ske naturligt. All verksamhet med genetiskt modifierade organismer är reglerad. Ansvaret för genteknikverksamhet är uppdelat mellan flera svenska myndigheter.

Vad är GMO för och nackdelar?

Genmodifierade grödor (GM-grödor) kan bidra till större skördar och högre inkomster för bönderna, men de kan också sprida sig till ekologiska åkrar och förstöra de skördarna. Samtidigt genomförs det inte tillräckliga riskbedömningar innan GM-grödor godkänns på marknaden.

Vad finns det för fördelar med GMO?

Användning av GMO Fördelen med detta är odlaren inte behöver använda bekämpningsmedel mot insekter som när man odlar vanliga – konventionella – växter. Ett annat exempel är att man bygger in motståndskraft mot sjukdomen brunröta i potatis och på så sätt minskat behovet av bekämpningsmedel.

Hur används GMO på människor?

Inom det medicinska området används genteknik till exempel för att studera och behandla genetiska sjukdomar. Att förändra människors DNA är inte tillåtet, förutom i samband med genterapier och då på ett sätt så att inte förändringen går i arv.

Vad är nackdelarna med GMO?

Ökad användning av GMO-grödor riskerar att medföra resistens mot gifter hos såväl skadedjur som växter. Det är också uppenbart att ekosystemen kan påverkas negativt av introduktion av genmodifierade organismer.

Vad finns det för fördelar och risker med GMO grödor?

Hur går det till att Genmodifiera?

För att skapa en genetiskt modifierad organism används genteknik. Det går lite förenklat ut på att lägga till, ta bort eller ändra i DNA‑sekvenser. Genteknik används bland annat för att ge en organism nya egenskaper, eller för att forska på vilka funktioner olika gener har.

Hur fungerar Genredigering?

Den form av genterapi som används i behandlingssyfte är så kallad somatisk genterapi. Det innebär att det är kroppsceller (somatiska celler) som modifieras. Den nya genetiska informationen som introduceras påverkar endast den enskilda individen och kommer inte att gå i arv till nästa generation.

Share this post