Blogga

Vad ar GMM?

Vad är GMM?

I genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM) har det genetiska materialet förändrats med hjälp av vissa tekniker. Reglerna om GMM omfattar även genetiskt modifierade celler från högre organismer när de förekommer i cellkultur.

Hur kan man Genmodifiera en bakterie?

För att föra in DNA-molekylen i bakterien använder man sig av en plasmid. En plasmid är en stor ringformad molekyl som består av enbart DNA. Genteknikerna använder sig av dessa naturliga plasmider, tar bort de flesta av deras ursprungliga gener och planterat istället in de gener som de ämnar överföra till bakterierna.

Vad betyder genetiskt modifierade?

En genetiskt modifierad organism (GMO) är förändrad i arvsmassan på ett sätt som inte kan ske naturligt. All verksamhet med genetiskt modifierade organismer är reglerad. Ansvaret för genteknikverksamhet är uppdelat mellan flera svenska myndigheter.

Hur utför man genmodifiering?

För att skapa en genetiskt modifierad organism används genteknik. Det går lite förenklat ut på att lägga till, ta bort eller ändra i DNA‑sekvenser. Genteknik används bland annat för att ge en organism nya egenskaper, eller för att forska på vilka funktioner olika gener har.

Hur kan man tillverka insulin med hjälp av bakterier?

Den nya, konstgjorda produkten, ett hybrid-DNA, kan föras in i en ny cell och förökas där. Denna teknik kan användas till framställning av läkemedel, till exempel tillverkas insulin på detta sätt. Då infogas anlaget för insulintillverkning från en människa i en bakterieplasmid.

Vad kan genmodifierade bakterier användas till?

Genmodifierade bakterier tillverkar ABO-universellt blod Framför allt är det blod av blodgrupp 0 (”noll”), som kan ges till alla patienter oavsett deras blodgrupp, som saknas. Nu har forskare genmodifierat bakterier så att de tillverkar särskilda enzymer med förmåga att omvandla annat blod till just blodgrupp 0.

Vad är Genetiknämnden?

Under fliken Faktaområden finns också mycket information samlat om genetik, genteknik och om vilken lagstiftning som reglerar till exempel genetiskt modifierade organismer. Nämnden består av 15 ordinarie ledamöter med personliga ersättare. Åtta är riksdagsledamöter, en från varje riksdagsparti.

Share this post