Rekommendationer

Vad ar vitamin k12?

Vad är vitamin k12?

K-vitamin får blodet att koagulera, därav bokstaven K. Vitamin K är en fettlöslig, nödvändig vitamin som behövs för blodet koagulering men också för att bibehålla en normal benstomme.

Vad är K 2 bra för?

K2-vitamin är särskilt viktigt för att frakta mineralet kalcium till skelettet och bidrar därmed till att bibehålla normal benstomme. K-vitamin fungerar genom att det aktiverar en rad proteiner på olika ställen i kroppen. Denna aktivering leder till att proteinerna kan binda till sig kalcium.

När ska man ta K2?

Många väljer att ta ett kosttillskott med K och D vitamin Alternativt kan du välja att ta kosttillskottet K2 Vitamin som innehåller K och D vitamin. Tar du K2 Vitamin som komplement till en sund kosthållning och aktiv vardag, ger du kroppen de bästa förutsättningarna till normal benstomme.

Hur mycket K2 till D3?

Tar du vitamin D3-tillskott bör du ta ca 45 mcg K2 för varje 1000 IE D3, eftersom D3-tillskott kan skapa ett behov i kroppen för extra K2.

Är vitamin K2 blodförtunnande?

Vitamin K är inte blodförtunnande utan tvärtom så är K-vitamin en viktig del i blodets koagulering. Om du tar vitamin K tillsammans med Trombyl så får du alltså ingen eller mindre effekt från Trombyl eftersom de är antagonister till varandra. Det är därför du avråds från att kombinera de båda.

Kan man överdosera K2?

Tillskott av vitamin K2 K1 lagras bara 1-2 timmar. Tar man K2 varje dag bygger man upp en reserv på 225 mcg vid varje given tidpunkt. Man bör dock inte överdosera K2 med tanke på att det kan lösa upp kalkavlagringar i kärlen, om än sakta.

Vad händer om man har brist på K-vitamin?

Brist på K-vitamin kan leda till blödningar. K-vitaminbrist är ovanligt men har påvisats hos personer med nedsatt absorption och vid antibiotikabehandling.

Varför K2 tillsammans med D3?

K2 bör kombineras med D-vitamin eftersom D-vitaminet hjälper kroppen att absorbera (ta upp) D-vitaminet i kroppen, medan K2 funktion är främst att flytta kalciumiet till vårt skelett och tänder där kalciumet ska vara.

Varför K2 med D3?

Även vitamin D3 behövs för att kalcium ska kunna tillgodogöras av skelettet och vitamin D3 bidrar också till kroppens normala immunförsvar samt till en normal muskelfunktion. Då både vitamin K2 och vitamin D3 är fettlösliga vitaminer kan en bas av kokosolja bidra till bästa möjliga upptag i kroppen.

Vilken mat gör blodet tjockare?

K-vitamin hittar man exempelvis i jordgubbar, broccoli, gröna bönor, brysselkål, grönkål, surkål, persilja, huvudsallad, sojabönor, sparris, spenat, tomat, gröna ärter, avokado och morot. Blodet blir med denna mat alltså tjockare och stelnar lättare och därmed ökar risken för blodpropp.

Är D-vitamin blodförtunnande?

D-vitamin och K2 är väldigt bra, men jag vill påpeka att K-vitamin har en koagulerande effekt som alltså motverkar blodförtunnande läkemedel.

Share this post