Blogga

Varfor ska man inte ata torsk?

Varför ska man inte äta torsk?

När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras, säger Inger Näslund, senior havs- och fiskeexpert på WWF. Det är en av de största nyheterna när Världsnaturfonden WWF släppte sin Fiskguiden 2018. Över huvud taget ser läget mörkt ut för Östersjöns fiskar så som torsk, sill och piggvar.

Är torskrygg och Torskfile samma sak?

Torskfilé är utskuret kött och vanligtvis utan skinn. Torskrygg är den främre tjockare delen av filén (”ryggen”) vilket anses som den bästa delen. Den andra den kallas stjärten. Vanligtvis avses torskrygg att komma från stora torskar.

Vad menas med torskar?

Torsk (sexköpare) – en person som köper sexuella tjänster.

Varför dör torsken ut?

Tyvärr har algblomningarna, tillsammans med bland annat syrebrist och döda bottnar, skapat en miljö där torsken får svårt att leva, föröka sig eller hitta föda. När Östersjöns miljö blir allt sämre, så mår även torsken sämre.

Är det ok att äta torsk?

Vatten WWF har släppt sin årliga konsumentguide för skaldjur och fisk. Av den framgår det att flera svenska insjöfiskar kan ätas, medan torsken och andra havslevande arter ska låtas simma vidare. – Det är glädjande att vi nu kan äta flera insjöfiskar med gott samvete.

Vad kostar torskrygg på ICA?

76,90 kr. ICA Ryggfilé av Torsk är den finaste delen av torsken som du både kan koka, steka eller använda i soppa, gryta och gratäng. Men allra godast blir den nästan av att bara smörstekas.

Vad kostar fryst torskrygg?

Torskrygg 2-pack 250 g. Jfr-pris 211.8 kr/kg.

Var kommer ordet torsk ifrån?

Namnet ”torsk” kommer sannolikt från ordet ”torr”, eftersom den i äldre tider ofta nådde konsumenterna först i torkad form.

Varför dör torsken i Östersjön?

Torsken är utsatt för olika hot, däribland överfiske, övergödning och ett varmare klimat. Dessa faktorer leder till att torskens rekrytering och reproduktion försämras, vilket kan ha dramatiska effekter för torskbeståndets framtid och utveckling. Torskbeståndet är idag betydligt mindre än under exempelvis 1980-talet.

Vilka månader ska man inte fiska torsk?

Att man skulle undvika fisk på sommaren går tillbaka till tiden då man hade svårt att hålla livsmedel kallt. Allra värst var det under den så kallade rötmånaden (23 juli-23 augusti) då det oftast är som varmast. Förr hade man endast tillgång till jordkällare och i bästa fall is som isolerades med sågspån.

Share this post