Trendig

Hur borjar vaskular demens?

Hur börjar vaskulär demens?

Vaskulär demens kallas också blodkärlsdemens. Sjukdomen kan orsakas av åderförfettning, blodpropp eller hjärnblödning. Det gör att delar av hjärnan får för lite syre och därför skadas. Höga blodsockervärden, övervikt och förhöjda blodfetter är riskfaktorer.

Hur kan vanföreställningar visa sig för den demenssjuke?

Ytterligare en vanföreställning utgörs av att den demenssjuke inte förstår att den befinner sig i sitt hem. Detta kan bero på att den sjuke helt enkelt inte känner igen sitt eget hem och misstolkar således verkligheten (se misidentifikationer nedan).

Vad är vaskulär demens symtom?

Vanliga symptom är nedsatt initiativförmåga, svårigheter att planera och genomföra saker, personlighetsförändringar och gångsvårigheter. Medan många demenssjukdomar (se primärdegenerativa sjukdomar ») har ett smygande förlopp brukar symptomen vid vaskulär demens komma plötsligt och då upplevas mer påtagligt.

Hur skiljer man Konfusion från en demenssjukdom?

En utredning måste utesluta andra möjliga förklaringar än demenssjukdom till kognitiv störning. Konfusion (delirium) är en tillfällig påverkan på kognitiva funktioner och kan ibland blandas ihop med demens, se nedan. Psykisk sjukdom i hög ålder medför ofta viss påverkan på kognitiva funktioner.

Vad är Småkärlssjukdom?

Småkärlssjuka är ett samlingsnamn för en grupp av patologiska processer med olika etiologier som drabbar små kärl i hjärnan (1). Det finns stora variationer i definitionen och i en studie var det mindre än 50 procents överensstämmelse vad gäller definitionen av småkärlssjuka mellan olika neuropatologiska centra.

Hur diagnostiseras vaskulär demens?

De görs på ett sjukhus, oftast på en minnesmottagning. En röntgenundersökning av hjärnan är vanligast, så kallad datortomografi. Ibland görs istället en undersökning med magnetkamera. En annan undersökning är en så kallad EEG-undersökning, som mäter aktiviteten i hjärnans nervceller.

Vilka orsaker kan ligga bakom aggressivt beteende?

Aggressivitet kan uttryckas både verbalt och fysiskt. Agressivt beteende kan vara orsakat av olika anledningar som exempel smärta, depression eller på att den sjuke misstolkar vårdaren eller tvärtom. Brist på insikt till följd av sjukdomen kan leda till frustration.

Hur länge kan man leva med vaskulär demens?

Många patienter lever ett tiotal år med diagnosen demens. Det har förutsatts att de flesta patienter går genom alla faserna från lindrig till måttlig till svår sjukdom. Men nu visar en ny studie att bara en fjärdedel av personer som dör med demens befinner sig i det svåra stadiet av sjukdomen.

Vad är skillnad mellan Alzheimers och vaskulär demens?

Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen och innebär att hjärnceller gradvis förtvinar och dör. Vaskulär demens orsakas av störningar i blodflödet i hjärnan, exempelvis på grund av blodproppar, blödningar eller förkalkningar i blodkärlen.

På vilket sätt särskiljer sig Lewy body demens gentemot Alzheimers?

Lewy body sjukdom (LBD) liknar både Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Ett tidigt symtom är orolig drömsömn som senare följs av kognitiva och motoriska problem, som stelhet och skakningar. Sjukdomen drabbar vanligtvis efter 65 års ålder och har ett ganska långsamt förlopp.

Vad är konfusion och hur kan konfusion behandlas?

Definition. Ett akut (under period av timmar-dagar) insättande psykiskt syndrom karaktäriserat av intellektuell och psykomotorisk störning samt störd sömn-vakenhetscykel. Observera att konfusion utgör symtom på en bakomliggande sjukdom.

Share this post