Trendig

Var kommer spettekaka ifran?

Var kommer spettekaka ifrån?

Spettekaka eller spettkaka (skånska: spiddekauga eller spiddekaga) är ett bakverk och räknas som en skånsk specialitet. ”Skånsk spettkaka” är ett geografiskt skyddat livsmedelsnamn inom EU; den måste alltså tillverkas i Skåne för att få bära namnet.

Vad är typiskt skånskt?

Några tydliga exempel är kaka, som uttalas kaga på skånska eller pipa som uttalas piba. Något annat som är typiskt för skånskan är tungrots-r. Likheter finns också med Halländska, Småländska och Blekingska, som är några andra sydsvenska dialekter med gemensam historia, uttal och ordförådd.

Var kan man köpa spettekaka?

Vismarlövs Spettkaksbageri. Hos oss hittar ni äkta skånsk ”spiddekauga” som vi bakar för hand. Detta fantastiska bakverk som är väldigt uppskattat och ett utmärkt val för kalaset, festen eller bröllopet. Spettekakan finns att köpa i vår butik och finns i flera olika storlekar.

Hur man skär en spettekaka?

Skär du kakan med kniv så smular den bara sönder – bäst är att såga upp den med ett bågfilsblad eller i brist på annat en tandad brödkniv. Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.

När uppfanns spettekakan?

Spettbröd eller rättare sagt deg lindat runt spett och bakat över öppen eld förekom på medeltiden. Själva kakans tillkomst är osäker, men tros vara av ungerskt-österrikiskt ursprung där det var en bröllopstårta. Det första receptet finns i en italiensk kokbok från 1426.

Hur länge håller sig en spettekaka?

Mikael Jönsson brukar rekommendera kunder att äta spettekakan inom två månader. – Den har nog tappat mycket smak, kanske är den till och med direkt farlig, säger han.

Vad är skånsk mat?

I Skåne har maten alltid varit en viktig del av tillvaron. Överallt i landskapet finns gästgiverier, krogar och gårdsbutiker som vittnar om denna tradition. Här möter besökarna de traditionella rätterna som rökad sill, äggkaka, gås, rökt eller stekt ål.

Vad betyder Ännaklämd?

bekymrad, häftigt intresserad av, otålig, orolig, angelägen, hien, hialös, hiad, te saj, po de.

Hur mycket kostar en spettekaka?

Spettkakor

Storlek Antal personer Pris
1 tjog* ca 35 pers 495 kr
1 1/2 tjog* ca 50 pers 749 kr
2 tjog* ca 70 pers 949 kr
2 1/2 tjog* ca 90 pers 1 250 kr

Vad äter man till spettekaka?

Hur äter man spettkaka? är en av de vanligaste frågor vi får. Vi rekommenderar att du njuter Spettkaka med glass och bär gärna lite choklad därtill. I sommar tid är det jordgubbar i mängd som gäller och gärna enbart lättvispad grädde med krossad mörk choklad.

När uppfanns Spettekakan?

Vad är Skånes nationalrätt?

Vad är den skånska nationalrätten? Enkelt, säger ni: Gås!

Share this post