Frågor

Hur ar jamlikheten i Sverige?

Hur är jämlikheten i Sverige?

Jämställdhet är ett hett, omdebatterat ämne bland såväl politiker som privatpersoner. Det kan definieras som jämlikhet mellan könen, till exempel lika lön för lika arbete, oberoende av kön. Det är ett faktum att kvinnor idag tjänar omkring 80 % av vad männen tjänar, för samma arbete.

Hur såg kvinnornas situation ut under medeltiden?

Eftersom kvinnor då som nu levde längre än män, och ofta var yngre än sina makar, blev många kvinnor änkor. En änka kunde få större kontroll över sitt liv än vad hon haft tidigare, för efter makens död stod hon inte längre under en mans förmyndarskap, men hon var också tvungen att hitta ett sätt att försörja sig.

Vad innebär jämställdhet mellan könen?

Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Jämställdhet är ett politiskt begrepp som betonar jämlikhet mellan kön.

Hur har kvinnor det i Sverige idag?

Vi har kommit ganska långt med jämställdhet i Sverige, men det finns fortfarande mycket att göra. Till exempel har många kvinnor fortfarande lägre lön än män trots att de har samma utbildning och arbetsuppgifter. Du kommer bland annat få läsa om jämställdhet och om mäns våld mot kvinnor.

Hur är det att vara kvinna i Sverige?

Som om att det inte vore nog att man som kvinna i Sverige 2021 har, lägre lön, sämre pension, mer arbete med hem och familj, större förväntningar på att ta ansvar för åldrande föräldrar så ser vi även hur kvinnor även i stor utsträckning utsätts för brott enbart för att de är just kvinnor.

Vad hade kvinnor på sig under medeltiden?

I de äktenskap där det inte föddes några barn, var det nog därför extra jobbigt för just kvinnan. Kvinnan var även den som skötte hemmet. Hennes kunskaper var mycket viktiga för gårdens överlevnad. Hon fick ta hela ansvaret när mannen var ute i affärer eller i krig.

Hur såg män på vetenskapen under medeltiden?

Boktryckarkonsten gjorde det möjligt att trycka böcker i stora upplagor. Böcker och idéer spreds nu till större delar av befolkningen än tidigare. Fler människor kunde därmed ta del av andras upptäckter och idéer. Boktryckarkonsten påskyndade därför den vetenskapliga och politiska utvecklingen i Europa.

Hur uppnås jämställdhet?

För att uppnå jämställdhet kan kvinnor och män behandlas lika, eller olika. Till exempel kan kvinnor och män ha lika lön för likvärdigt arbete eller så kan kvinnor och män behandlas med olika läkemedel och metoder inom sjukvården för att den ska vara jämställd. Jämställdhetsarbetet kan ha olika fokus.

Hur ska jämställdhet uppnås?

Jämställdhet uppnås när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter, villkor, möjligheter samt makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling. Det handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser i samhället.

Share this post