Rekommendationer

Varfor slokar murgrona?

Varför slokar murgröna?

den står antagligen för varmt. Murgröna är en uteväxt som gärna vill stå svalare om man har den inomhus. Testa och låt den torka upp lite, spraya gärna bladen med vatten så luftfuktigheten ökar. Ha den inte stående över ett element utan gärna i ett fönster utan element under.

Hur får man en murgröna att överleva?

Murgrönan vill stå i halvskugga till skugga, aldrig i direkt solljus. Den trivs om den får stå lite fuktigt, torkar den ut för mycket kommer bladen torka ihop och plantan blir brun. För att höja luftfuktigheten mår murgrönan bra av att duschas då och då, speciellt under perioder då det är torrt och varmt.

Varför tappar min murgröna blad?

Murgröna ska varken stå i direkt solljus under längre tid eller i ett mörkt hörn långt ifrån fönster. Bladen kan brännas om växten utsätts för direkt solljus och tappa färg om den inte får tillräckligt med ljus. Får den för lite solljus ökar även risken att skadedjur eller svamp angriper bladen.

Varför vissnar murgröna?

Står den för soligt så torkar den lätt och vissnar. Dessutom drar den gärna till sig spinnkvalster. Du kan märka att ett spinnangrepp är på gång genom att bladen blir matta och få en lite silvrig ton.

Hur ofta ska man vattna en murgröna?

Den kan placeras både inomhus och ute i krukor under sommarhalvåret. Vattnas regelbundet, ge den en rejäl dusch en gång i månaden så håller den sig fräsch och fin. Ge murgrönan en svag dos (läs på flaskan) näring i vattnet under vår, sommar och höst. Vintertid endast en gång i månaden.

Hur länge klarar sig murgröna ute?

Murgröna – en rotad murgröna klarar både frost och snö, den trivs lika bra i pallkrage som på friland. Har du murgrönan i en kruka kan du isolera mot kyla genom att täcka med löv, granris eller en säckväv. Den är grön, klängande och vacker året om.

Hur tålig är murgröna?

Den trivs bäst i mullrik, fuktighetshållande jord, men klarar även något torrare läge när den väl etablerat sig. Vanlig murgröna är härdig till zon 3, storbladiga sorter är något känsligare, klarar sig upp till zon 2. Allra härdigast är en kraftigväxande sort som heter ’Woerner’. Den går att odla upp till zon 4.

Hur lång tid tar det för murgröna att växa?

Det kan ta några veckor innan dess sticklingen bildar nya rötter, så se till att du har tålamod och hellre väntar några dagar för länge än för lite. Plantera sedan om din stickling till en något större kruka, som du fyller med blomjord.

Share this post