Ny

Vad ar Inkontinensoperation?

Vad är Inkontinensoperation?

Ingreppet utförs i narkos. Vid operationen som sker via slidan applicerar gynekologen ett band löst under urinröret som stabiliserar vävnaden. Bandet tas ut via små öppningar nära ljumskarna. De stygn som sätts försvinner av sig själva efter några veckor.

Varför ska man kissa efter operation?

Vi behöver kontrollera din urinproduktion efter operationen eftersom vissa av de läkemedel som används kan påverka förmågan att tömma urinblåsan. Känner du dig inte i behov av att tömma urinblåsan gör vi en kontroll med en ultraljudsapparat. Om det finns mycket urin i blåsan hjälper vi dig till toaletten.

Kan urinprov visa cancer?

Granskningen visar att en normal nivå av så kallat uPCA3 i urinen inte utesluter cancer. Testresultatet kan därför inte användas för att avstå från vävnadsprov. Men om nivån ligger över tröskelvärdet, stärks cancermisstanken något.

Hur länge ska man hålla sig innan urinprov?

Använd kylväska vid längre transporter. Det finns speciella rör för provtagning. Dessa rör innehåller tillsats och provet behöver inte kylas om det transporteras inom 24 timmar. Provet är också hållbart i kylskåp i maximalt 3 dygn utan att det påverkar provkvaliteten nämnvärt.

Varför kan jag inte kissa ut allt?

Urinrörsförträngning innebär att urinröret har blivit trängre än vanligt på något ställe. Då får urinen svårare att komma fram. Du märker det genom att du får svårt att kissa. Urinrörsförträngning beror ofta på att det har bildats ärr efter en skada på urinröret eller efter en inflammation i urinröret.

Vad krävs för att få operation mot inkontinens?

Du får en kateter, en tunn slang som förs in i urinblåsan genom urinröret. Läkaren gör två snitt över blygdbenet och ett under urinröret via slidan. Med en specialnål dras ett tunt band upp på bägge sidor om urinröret och upp över blygdbenet.

Vad händer om man inte kan kissa efter operation?

Orsaken till eventuellt vattenkastningsproblem är att narkos eller bedövning kan försvåra tömningsförmågan. Vi vill undvika att blåsan står utspänd då detta kan försvaga muskulaturen i blåsväggen. Om blåsan blir överfull är det svårt att kissa själv och man måste få hjälp med detta på sjukhuset.

Kan man kissa på sig under narkos?

Hög risk för urinretention i samband med operation: Residualurin >200 mL vid den preoperativa blåsscanningen. Långa operationer – mer än 3 timmar från preoperativ blåstömning till ingreppets avslutande. Ingrepp i bäckenet. Höft- och lårbensoperationer.

Vad är TURB?

Operationen utförs via urinröret med ett instrument, cystoscop. Via cystoscopet hyvlas ytliga tumörer bort. Ingreppet görs vanligen i ryggmärgsbedövning.

Hur vet man om man har urinblåsecancer?

Du har blod i urinen. Det svider när du kissar. Du känner dig kissnödig fast du precis har kissat. Du får återkommande urinvägsinfektioner.

Hur förvarar man Morgonurin?

Detkallas ibland för att lämna morgonurin. Det betyder att du ska samla upp den första urinen som kommer på morgonen efter en natts sömn. Om du måste kissa före morgonen kan du ta provet på natten och sedan förvara urinen i kylskåp.

Hur gammalt kan ett urinprov vara?

Optimalt är att alla prov är max 2-3 timmar gamla. Då man skall undersöka om det finns kristaller i urinen, måste urinen vara färsk (ej mer än 2 timmar) och får inte förvaras kallt.

Share this post