Allmänning

Varfor ska du inte tvatta bilen pa en asfalterad?

Varför ska du inte tvätta bilen på en asfalterad?

Tvätta bilen på rätt sätt Välj därför att tvätta bilen på macken eller en tvättstation som har oljeavskiljare. När du tvättar din bil på en asfalterad eller stenbelagd garageuppfart eller ute på gatan, rinner tvättvattnet ner i markbrunnarna som finns till för regn- och smältvatten, s k dagvatten.

Hur dåligt är biltvätt?

Smutsen gnids mot lacken och orsakar repor under tvätten. Även om du själv har koll på vilken smuts som sitter på just din bil, så kan du aldrig veta vilken typ av smuts bilen innan dig hade och vad den ”utsatt” borstarna för. Alla tvättredskap blir smutsiga efter användning och behöver rengöras.

Hur ofta är det bra att tvätta bilen?

En bra regel är att tvätta bilen åtminstone en gång i månaden om du använder den varje dag, men givetvis är det upp till dig hur ofta du väljer att tvätta.

Kan man tvätta bilen med bara vatten?

Svar: Att skölja av bilen med bara vatten jämställs med en regnskur. Det är när avfettning, schampo och andra kemikalier används som tvättandet påverkar miljön, särskilt om orenat vatten hamnar i dagvattenledningar eller i vattendrag.

Är det tillåtet att tvätta bilen på garageuppfarten?

För den som tvättar på gatan eller garageuppfarten kan böter på 10 000 kronor utdömas. Endast i undantagsfall, fyra gånger per år, tillåter kommunen biltvätt hemma, men bara på gräs eller grus och vattnet får inte rinna ned i en dagvattenbrunn.

Kan man tvätta bilen för mycket?

– På vintern bör man tvätta sin bil minst en gång i veckan för att hållla rost och korrosion borta. Nu på sommaren räcker det med en gång i veckan, eller i varje fall minst var fjortonde dag. – Dock ska man vara försiktig med högtryckssprutorna och inte dra på värsta trycket för då kan lacken skadas.

Hur mycket sliter biltvätt på lacken?

Biltvätt sliter ut lacken på bilen gradvis genom att borstarna på en biltvätt roterar över lacken fram och tillbaka. Har du en svart eller mörk bil har du säkert sett rosor uppträda på lacken en solig dag. Detta är slitage från borstarna på biltvätten som svept fram på lacken.

Får man repor av biltvätt?

Längsgående, raka repor (från bilens front och rakt bakåt) beror på smutsiga borstar i automattvätten. Borstarna är mjuka men om de får fet smuts som inte löser upp sig kan gruskorn fastna och sedan repa lacken. En välskött automattvätt med rätt dosering av tvättmedel har inte gruskorn i borsten.

När ska man inte tvätta bilen?

Man ska inte tvätta på garageuppfarten om tvättvattnet rinner rakt ner i dagvattenbrunnarna (”fultvätt”). Då filtreras inte tvättvattnet och det rinner rakt ut i våra vatten. Den största delen av smutsen som sätter sig på bilen kommer ursprungligen från bilvägen, partiklar som redan finns utsläppta i naturen.

Får man tvätta bilen hemma på garageuppfarten?

Får man spola av bilen med vatten hemma?

Många tror att det är olagligt att tvätta bilen hemma, det är fel. Den finns ingen lag som säger att man inte får tvätta bilen hemma. Däremot så är det väldigt olämpligt och dumt att tvätta bilen på gatan där dagvattenbrunnar finns. Har man möjlighet så är det alltid bäst att tvätta i en modern tvätthall.

Får man tvätta bilen på sin egen tomt?

Det finns ingen lag som förbjuder dig att tvätta bilen hemma på gården. Däremot är det olagligt att släppa ut orenat avloppsvatten i naturen, vilket gör det svårt för dig att tvätta bilen hemma utan att bryta mot lagen.

Share this post