Rekommendationer

Vad hander om man inte behandlar svamp i underlivet?

Vad händer om man inte behandlar svamp i underlivet?

Slemhinnorna i slidan kan bli överkänsliga så du får ont i slidöppningen även efter att svampen är borta. Risken för sexuellt överförbara infektioner är också större om du har samlag samtidigt som du har svamp.

Hur lång tid tar det för en svampinfektion att gå över?

Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom några dagar. Ibland går svampen inte över eller så kliar och svider det så mycket att du vill ha snabb lindring.

Vad är skillnaden mellan Pevaryl och canesten?

BEHANDLING. Candidavaginit behandlas i första hand med receptfria medel som ekonazol (Pevaryl) eller klotrimazol (Canesten) vagitorier och ev kräm i 1-3 dagar. I andra hand peroral behandling med flukonazol (Diflucan) 150 mg i engångsdos.

Kan man träna med svamp i underlivet?

Låt underlivet vila när du känner obehag. Inget sex, ingen träningscykel eller annat som nöter mot blygdläpparna. 3. Tvätta underlivet högst en gång per dag och duscha aldrig rakt upp i slidan.

Hur lång tid tar det för Pevaryl att verka?

Eventuell partnerbehandling: Tvätta ollon och förhud med ljummet vatten och smörj in Pevaryl kräm 2 gånger dagligen. Behandlingen ska pågå tills besvären försvunnit samt ytterligare 3 dagar. Pevaryl färgar inte kläder och kan avtvättas med tvål och vatten.

Hur lång tid tar det innan Canesten verkar?

– Du måste tala med läkare om du inte mår bättre eller om du mår sämre efter 7 dagar. Canesten innehåller det svampdödande medlet klotrimazol som har effekt mot flera olika typer av mikroorganismer, som t. ex. dermatofyter (svamp i huden), jästsvampar och mögelsvampar.

Hur botar man svamp i underlivet hemma?

Svamp i underlivet är ofarligt och går ofta över av sig själv. Behandling är sällan nödvändig. Om symtomen är besvärande kan du använda svampdödande läkemedel (kräm eller salva) som finns receptfritt på apoteket. Om symtomen inte går över bör du söka vård, för att säkerställa att det inte är något annat du drabbats av.

Vad är bäst mot svamp i underlivet?

Får du svampinfektion oftare än två gånger på ett halvår bör du söka läkare. Läkemedel för lokal behandling finns som vagitorium/vaginaltablett och vaginalkräm. Ofta används en kombination av båda. Behandlingstiden med vagitorier varierar från en till tre dagar.

Share this post