Blogga

Ar ADD en form av adhd?

Är ADD en form av adhd?

Olika former av adhd Det är den vanligaste formen av adhd. Huvudsakligen ouppmärksam form– Du har framför allt svårt att fokusera och behålla din uppmärksamhet, men kan även ha problem med överaktivitet och att hantera impulser. Denna form av adhd kallas ofta add.

Hur förklarar man ADD?

Orsaken till add och andra former av adhd är inte helt kartlagd, men de delar av hjärnan som styr kontroll av exempelvis uppmärksamhet och impulser är påverkad. Det är vanligare med add hos flickor än hos pojkar.

Vad tror man add beror på?

Det är ofta ärftligt. Vid adhd är hjärnans sätt att arbeta påverkad. Därför kan du få svårt med koncentrationen och kan också ha ett större behov än andra av att röra på dig. Ärftliga faktorer har stor betydelse för de problem som uppstår vid adhd.

Hur är det att leva med någon som har add?

För en person med adhd/add kan det vara extra svårt att ta initiativ till eller att fullfölja en aktivitet, om hen inte är tillräckligt motiverad. När motivationsnivån är hög klarar man av sina uppgifter, men det blir betydligt svårare att upprätthålla drivkraften när det är tråkigt och monotont.

Vad får man inte jobba med om man har add?

Men också ett högt arbetstempo, idérikedom eller superprestationer. – I vissa yrken kan man ha nytta av adhd, men i andra yrken kan störningen orsaka problem. Till exempel lämpar sig inte obehandlad adhd för yrken som innebär större säkerhetsrisker, såsom bygg- eller transportjobb, säger Markku Sainio.

Finns add som diagnos?

Du kan ha såväl add som adhd som både barn och vuxen. Diagnosen ställs oftast i barndomen. Däremot finns det många vuxna med add och adhd som aldrig har fått en diagnos eftersom kunskapen om neuropsykiatriska funktionsvariationer har blivit betydligt större på senare år.

När visar sig ADD?

ADD upptäcks i vanliga fall först i skolåldern, när studierna inte löper enligt förväntningarna. Det verkar som att ADD är vanligare bland flickor än pojkar. Under spädbarnstiden är barn som lider av uppmärksamhets- störningstypen av ADHD ofta lug- na, lyckliga och glada, om än nå- got envisa ibland.

Hur fungerar en add hjärna?

Det är ännu inte känt exakt vad ADHD och ADD beror på. Sannolikt finns det många olika orsaker. En populär hypotes vid ”klassisk” ADHD är att personer med diagnosen har för lite dopamin och noradrenalin i vissa delar av hjärnan. ADHD-läkemedel höjer nivåerna av dessa signalsubstanser.

Share this post