Allmänning

Hur far man bort Husdammskvalster?

Hur får man bort Husdammskvalster?

Råd för att minska mängden kvalster

  1. Se till att ventilationen är god – minst 0,5 luftomsättningar/timme (betyder att luften byts varannan timme i bostaden).
  2. Kontrollera luftfuktigheten i bostaden – den relativa luftfuktigheten bör vara <45% vintertid.
  3. Tvätta kudde, täcke och sängkläder regelbundet i minst 60 °C.

Kan man va allergisk mot damm?

Många upplever att de får allergiska besvär av damm. Tidigare kallade man detta för dammallergi, men idag vet man att det kan finnas olika anledningar till att damm framkallar allergiska besvär, och begreppet dammallergi blir därför för trubbigt.

Vad kan man vara allergisk mot i hemmet?

Vanliga frågor om allergi i hemmet De främsta orsakerna till besvären är fukt- och mögelskador i byggnaden, bristfällig ventilation, kemiska emissioner från bygg- och inredningsmaterial, pälsdjursallergener och kvalster.

Kan man städa bort kvalster?

Du bör lägga rent i din säng ofta om du har fått problem med kvalster. Tvätta samtliga sängkläder i en hög temperatur. Kvalstren försvinner vid tvättning i höga temperaturer. Kom ihåg att kvalster frodas när det är varmt och fuktigt.

Hur blir man av med Kvalsterbett?

Tvätta täcken och kuddar Men det är en riktigt bra idé att tvätta dina och familjens täcken och kuddar minst en gång om året men gärna oftare än så. Ofta glömmer man kudden men med tanke på kvalster, borde den tvättas 3-4 gånger om året.

Hur vet man att man har kvalster i sängen?

Du har oftast mest symtom på morgonen, eftersom kvalster trivs med fukt och värme och ofta finns i sängen. Vid kvalsterallergi är det vanligt att du får ett eller flera av dessa symtom: Du har vattnig snuva och nästäppa. Du får röda, kliande ögon som rinner.

Vad är Husdammskvalster?

Du som är allergisk kan få besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och vattnig snuva. Det finns en del du kan göra för att minska dina besvär. Den typ av kvalster som orsakar besvär i hemmet kallas husdammskvalster.

Kan man få astma av damm?

Det finns mängder av ämnen i damm som kan vara allergiframkallande. Man behöver absolut inte gå omkring med dammsugaren hela tiden. Det viktigaste är istället att man städar på rätt sätt. Tänk till exempel på att när man dammar eller bäddar så virvlar en massa damm omkring som i värsta fall kan ge astma.

Vilka krukväxter är allergiframkallande?

Andra exempel är ”mimosa” (akacia) och gardenia. Korgblommiga växter kan ge problem för pollen- allergiker. De används ibland som snittblommor, till exempel prästkrage, kamomill, krysantemum, astrar och ringblommor. Pollenallergiker bör även undvika doftande växter.

Vad räknas som allvarlig allergi?

Vid allergi är du allergisk mot ett speciellt ämne. Du kan reagera genom att till exempel få rinnande snuva, tungt att andas, kliande ögon eller hudutslag. Det är ovanligt, men ibland kan du få en svårare allergisk reaktion. Den kan vara livshotande och kallas för allergisk chock eller anafylaxi.

Hur får man bort kvalster från madrassen?

Det enklaste sättet att bli fri från kvalster är att byta sänglakan ofta och tvätta dem i 60 grader. Kvalster kan även bo i madrassen, därför bör du dammsuga den varje gång du byter lakan. För dig som är allergisk mot kvalster kan det vara en god idé att investera i en ångdammsugare.

Kan man få utslag av kvalster?

Om du är allergisk mot kvalster är oftast symptomen värst på morgonen. Det beror på att kvalsterna trivs i värmen och fukten i sängen under natten. De allergiframkallande ämnena finns i avföringen från kvalster och kan fastna i slemhinnorna i ögonen, näsan och luftrören. Kvalster orsakar dock inga utslag.

Share this post