Frågor

Hur hog ar egenavgiften pa lakemedel?

Hur hög är egenavgiften på läkemedel?

Du betalar fullt pris för sådana läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet upp till 1 200 kronor. Därefter träder rabattsystemet in: Mellan 1 200 kronor och 2 290 kronor betalar du 50 procent av läkemedelskostnaden. Mellan 2 291 kronor och 4 255 kronor betalar du 25 procent av läkemedelskostnaden.

Vad är en Startförpackning?

Startförpackning är en mindre förpackning av ett nyinsatt läkemedel som ger patienten möjlighet att pröva det nya läkemedlet. Med startförpackning avses inte insättnings- eller titreringsförpackningar. Även när läkemedlet bara ska expedieras en gång anges antal gånger förskrivningen får expedieras med bokstäver.

Hur länge räcker ett läkemedelsrecept?

Startförpackning är inte tillåten för särskilda läkemedel. Ett recept är giltigt 1 år från utfärdandet, om inte kortare tid anges. Om kortare giltighetstid anges gäller denna endast första uttaget, för eventuella ytterligare uttag är receptet giltigt 1 år.

Hur högt är högkostnadsskyddet 2021?

Höjningarna i högkostnadsskyddet beror på att prisbasbeloppet för 2022 har höjts till 48 300 kronor. Du som har betalat 2 350 kronor senast den 31 december 2021 och uppnått frikort, behåller frikortet så länge det gäller. Först därefter går du in i den nya trappan.

När har man frikort på läkarbesök?

När patienten inom en 12-månadersperiod har betalat patientavgifter upp till högkostnadsskyddets tak på 1 200 kr ska ett frikort utfärdas. Frikortet ger patienten rätt till avgiftsfri öppen sjukvård under den tid som kvarstår av 12-månadersperioden. Frikortet är nationellt och gäller i alla regioner.

Vad betyder förskrivas?

Förskriva betyder ungefär detsamma som lämna som hypotek.

Vad är ett särskilt läkemedel?

Med ”särskilda läkemedel” avses narkotika, anabola steroider, erytropoietin, darbepoetin, androgener, somatropin och GH (tillväxthormon), det vill säga läkemedel där det finns risk för receptförfalskning.

Hur länge kan man ha ett recept på apoteket?

ett elektroniskt recept är giltigt ett år från utskriftsdatum. Därefter måste ett nytt recept skrivas av läkare som alltså måste kontaktas.

Share this post