Rekommendationer

Vad hander med gamla julgranar?

Vad händer med gamla julgranar?

Insamlingen av julgranar pågår mellan 25 december 2021 till 31 januari 2022. På återvinningscentralerna kan du lämna din julgran när som helst året om.

Vad finns det för olika granar?

I anslutningen mot grenen ser det ut som en sugkopp som håller fast barret.

  • Svensk gran, rödgran (Picea abies)
  • ”Kungsgran”, nordmannsgran (Abies nordmanniana)
  • Blågran eller stickgran (Picea pungens)
  • Silvergran (Abies alba)
  • Serbisk gran (Picea omorica)
  • ”Lasiocarpa”, klippgran (Abies lasiocarpa)
  • Plastgran.

Hur hög blir en kungsgran?

Ett rakt och högstammigt träd som kan bli upp till 60 m högt.

Var kastar man granen?

ÅVC eller grovsoprum som gäller Där kan man kasta bland annat sin barrande gran. De som bor i eget hus och vill ha bort granen från tomten får däremot rulla upp ärmarna och ta sig till en återvinningscentral.

När kan man ta in granen?

De flesta gransäljarna börjar vid första advent. Om det är kallt väder (nollgradigt och kallare), kan man lika gärna köpa granen så snart man hittar en lämplig. De granar som säljaren har ute hanteras ju och utsätts för både det ena och det andra över tiden. De kan bli lite tilltufsade samt tappa grenar och barr.

Var får man ta en julgran?

Om du inte äger egen skog, måste du ha markägarens tillstånd för att hugga din egen gran. En gran som har huggits ner utan lov kan leda till att man döms för stöld eller snatteri. Du har större chans att få ja från markägaren om du erbjuder dig att hugga en gran längs en kraftledningsgata.

Finns det olika arter av gran?

Det finns i Sverige bara en inhemsk art av gran och det är Picea abies. Ytterligare sju arter finns planterade i parker och trädgårdar och det är blågran P. pungens, engelmannsgran P. engelmannii, orientgran P.

Hur många sorters gran finns det?

På latin heter gransläktet Picea och det finns ungefär 35 olika arter som breder ut sig i Europa, Asien, Nordamerika samt Mexiko. Vår svenska gran heter Picea abies på latin och kallas ibland för rödgran, framförallt när man talar om julgranar. Granen har korta barr och tunn, slät bark.

Hur snabbt växer kungsgran?

En julgran växer ungefär 30 cm årligen om man underhåller den. Det tar mellan 6-10 år för en julgran att bli “fullvuxen” det vill säga “julgranshög”.

Hur fort växer en kungsgran?

Kungsgran är ett träslag som förblir friskt inomhus längre än vanligt gran och kungsgran kännetecknas av sin fina mjuka och mörkgröna barr. Når du köpa kungsgran hos os så köpar du träd som odlas i Danmark och är ca. 8 år om att utvecklas från växt till träd.

Share this post