Ny

Hur far jag bort mina tvangstankar?

Hur får jag bort mina tvångstankar?

Att öva lite i taget på saker som är obehagliga är ett sätt att vänja sig vid dem. Då kan tvångstankarna och tvångshandlingarna få mindre makt över dig. Efter ett tag brukar ångesten minska och det blir lättare för dig att själv bestämma över ditt liv. En del personer kan också behöva medicin för att bli bättre.

Hur hjälper man någon med tvångstankar?

Den terapiform som används vid tvångssyndrom är kognitiv beteendeterapi, KBT. Det är en psykoterapi som handlar om att förändra de tankar, känslor och beteenden som är kopplade till tvångssyndromet. Den metod som används kallas KBT med exponering.

Är OCD allvarligt?

OCD är en allvarlig sjukdom eftersom den försämrar livskvaliteten och förvandlar vardagen till en kamp. Allt tar tid, personen är ständigt oroad och spänd, och behovet av kontroll över tillvaron och närståendes beteenden leder nästintill alltid till stress i familjen.

Kan man bota tvångssyndrom?

Forskning har visat att ett mycket effektivt sätt att bli av med tvångssyndrom, är att lära sig att stå emot sina tankar. Ett sätt att träna till exempel för den som är livrädd för att smutsa ner sig, är att hålla något smutsigt i händerna och sedan låta bli tvätta sig på tre timmar.

Är OCD farligt?

Om man söker hjälp för sina tvångstankar och sitt beteende finns det stora chanser till att bli bättre eller helt bra med hjälp av beteendeterapi och läkemedelsbehandling. Man kan kombinera de båda eller testa var och en för sig.

Är OCD och tvångstankar samma sak?

Tvångssyndrom (OCD) är en typ av ångeststörning där tvångstankar och ibland även tvångshandlingar tar mycket av en persons tid. Vanliga former av tvångsproblem kan handla om rädsla för smitta och sjukdom som leder till långdragna rengöringsritualer och rädsla för att orsaka andra skada.

Hur ska jag bemöta en person med OCD?

– Även om tvångssyndromet inte är viljestyrt kan man påverka det genom aktivt arbete, som har stor inverkan på symtomen och välbefinnandet i vardagen. – Berätta sakligt om vilka känslor din närståendes symtom väcker hos dig. Anklaga inte din närstående för hans eller hennes symtom. – Uppmuntra din närstående.

Share this post