Blogga

Hur lang tid efter prostataoperation?

Hur lång tid efter prostataoperation?

– Medelvårdtiden ligger på mellan ett och två dygn och sedan brukar patienten vara sjukskriven två till tre veckor beroende på hur tungt arbete man har. Det är nästan hälften så lång tid som efter en öppen prostataoperation. Det första ingreppet någonsin med daVinci robotkirurgi gjordes 1998.

Hur länge blöder man efter prostataoperation?

Det är vanligt med blod i urinen i 2 – 3 månader efter operationen. Blödningen kan pågå i någon eller några dagar för att sedan göra ett uppehåll i någon eller några dagar osv.

Hur länge har män urinläckage efter prostataoperation?

I de flesta fall upphör läckaget inom 3-6 månader efter operationen.

Får inte lika hårt stånd?

Erektil dysfunktion är en oförmåga att få tillräckligt hård erektion och/eller ha kvar en hård erektion tillräckligt länge för att kunna ha sex. Det är något som drabbar de flesta män någon gång i livet. Studier visar att upp mot varannan man över 40 år anser sig ha någon grad av erektil dysfunktion.

Hur behandlas prostataförstoring?

Kirurgisk behandling används i första hand för patienter med svårare besvär. Den dominerande metoden är bortopererande av prostatavävnad genom urinröret, TURP (transuretral resektion av prostata). Av de mindre invasiva metoderna är behandling med mikrovågor den dominerande, TUMT (transuretral mikrovågsbehandling).

Kan en förstorad prostata leda till komplikationer?

Ibland kan en förstorad prostata leda till svårare besvär och komplikationer. Då har du oftast haft besvär en längre tid med att tömma urinblåsan när du kissar. När blåsan aldrig riktigt töms kan bakterier bildas så att du får upprepade urinvägsinfektioner.

Vilken behandling är bäst för prostataförstoring?

Operation av prostataförstoring är även lämpligt då läkemedelsbehandling inte har haft tillräcklig effekt. I övriga fall kan patienten välja mellan prostataoperation, som är den effektivaste behandlingen och enklare behandlingar som är mindre effektiva och som kanske förbättrar besvären utan att ta bort dem helt.

Vad är prostatacancer?

Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Share this post