Ny

Varfor maste man rotfylla?

Varför måste man rotfylla?

En rotfyllning görs ofta på grund av att du har fått en infektion i en tand när bakterier har kommit in genom ett hål. Det finns olika sätt att göra en rotfyllning. Att rotfylla en tand gör oftast inte ont och du får bedövning om det behövs.

Kan en rotfylld tand bli infekterad?

Infektion under en rotfylld tand Det kan också finnas kvar bakterier under rotfyllningen. Bakterierna kan spridas ut genom rotspetsen. Käkbenet utanför rotspetsen blir då inflammerat och ibland infekterat. Det svullnar och ömmar och du kan få ont.

Hur länge kan man vänta med rotfyllning?

Man kan rotfylla vid samma tillfälle, men om du har haft ont, eller tanden varit infekterad, bör du vänta några veckor med rotfyllningen. Tanden bör vara symtomfri eller avsevärt mycket bättre efter behandlingen för att rotfyllningen skall göras.

Är rotfyllning bra?

Rotfyllda tänder läks bra Framtidsutsikterna för en rotfylld tand är bra. En rotfylld tand håller och fungerar lika bra som till exempel ett enstaka implantat.

Är det farligt med rotfyllning?

Rotfyllningar ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, som till exempel högt blodtryck, stroke och hjärtinfarkt. Men även muskelvärk, ledinflammation och sköldkörtelproblem kan uppstå. Listan med sjukdomskopplingar fylls ständigt på.

Hur länge gör en rotfyllning ont?

Man behöver inte bli förskräckt om tanden är en aning öm några dagar efter behandlingen. Det är en normal försvarsreaktion i vävnaderna, som försvinner av sig själv. När man gör en rotbehandling rengör man rotkanalerna, desinficerar dem och fyller dem, så att det inte kan växa bakterier i dem.

Vad händer med en död tand?

När pulpan dör försvinner övertrycket som finns inne i pulparummet. Risken för att bakterier infekterar den döda pulpan är då stor. Om pulpan infekteras måste pulpan avlägsnas för att få tanden fri från infektion. Annars kan bakterier ta sig ner via rotkanalerna ut mot käkbenet.

Varför inte rotfylla?

Rotfyllda tänder innehåller alltid bakterier, vilket det finns forskningsbevis för. En del får allvarliga symtom och sjukdomar av sina rotfyllda tänder, men har aldrig fått information om riskerna från tandläkaren. Kunskap finns inte heller om vilka grupper som riskerar allvarliga besvär.

Share this post