Blogga

Hur mar man efter datortomografi?

Hur mår man efter datortomografi?

Hur mår jag efteråt? Oftast mår du som vanligt efter undersökningen. Om du druckit kontrastmedel kan du bli lite orolig i magen. Om du fått kontrastmedlet i blodet är det bra att dricka mycket under det första dygnet efter undersökningen för att på så vis via urinen få ut kontrastmedlet ur kroppen.

Hur lång tid tar Njurröntgen?

För de flesta undersökningar behövs det särskilda förberedelser vilket medför att olika undersökningar kan ta olika lång tid. Hela undersökningen, inklusive förberedelser, tar oftast cirka 60-90 minuter men själva bildtagningen tar i de flesta fall inte mer än ett par minuter.

Vad kan man se med datortomografi?

Med hjälp av datortomografi kan man undersöka de flesta av kroppens organ. Datortomografi kallas även DT eller CT, och i folkmun även skiktröntgen. Datortomografen är en röntgenapparat där röntgenstrålkällan roterar runt dig. Resultatet blir detaljrika bilder av den undersökta kroppsdelen.

Kan man se cancer på röntgen?

Röntgen är en vanlig undersökning för att diagnostisera cancer. I regel krävs inga särskilda förberedelser och undersökningen är inte smärtsam. Kontrastmedel används när man vill avbilda kroppens hålrum, som i mag-tarmkanalen och urinvägarna.

Vad ser man på Bukröntgen?

Röntgenläkaren använder då en dosa som sveps över buken. Då kan man översiktligt se levern, gallvägar och bukspottkörteln. Vid datortomografiundersökning eller skiktröntgen avbildas kroppen i tunna skikt.. Vid undersökningen kommer du att ligga på en brits som långsamt passerar genom en kort cylinder där kameran finns.

Varför ska man dricka vatten innan röntgen?

Förberedelser. Du kan behöva dricka ett så kallat kontrastmedel en till två timmar före undersökningen om till exempel hela magen ska undersökas. Kontrastmedel innehåller ett ämne som gör att de organ som ska undersökas syns tydligare.

Hur mycket ska man dricka efter kontrast?

Eftervård. Det är alltid bra om du kan dricka 0,5-1 liter vatten efter att du fått kontrastmedel intravenöst för att minska belastningen på njurarna.

Vad är dt Urografi?

Urografi, en röntgenundersökning där njurarna och de övriga urinvägarna görs synliga på röntgenbilder men nu för tiden oftare datortomografibilder, med hjälp av ett jodhaltigt kontrastmedel. Kontrastmedlet sprutas in i blodet via en nål som sätts i ett blodkärl oftast i armen och passerar så småningom njurarna.

Vad är skillnaden mellan CT och DT?

Datortomografi kallas även DT eller CT, och i folkmun även skiktröntgen. Datortomografen är en röntgenapparat där röntgenstrålkällan roterar runt dig. Resultatet blir detaljrika bilder av den undersökta kroppsdelen. Remiss behövs för alla röntgenundersökningar.

Vad är datortomografi?

Datortomografi, oftast förkortat DT alternativt CT (av engelskans computed tomography), även kallad skiktröntgen, är en vidareutveckling av den vanliga röntgenapparaten (slätröntgen).

Hur används datortomografi för att undersöka levern?

Vanligen används datortomografi för att undersöka om sjukdomen spridit sig till andra organ i kroppen, främst lever och lungor. Ibland ger datortomografi inte ett säkert svar om tumören spridit sig. Då kan man behöva komplettera med så kallad PET-kamera eller magnetkameraundersökning av levern.

Vad är datortomografi på hjärnan?

Datortomografi på hjärnan. Datortomografi och magnetkamera har stor betydelse för att ställa diagnos på hjärntumörer. Under undersökningen ligger du på en brits med huvudet inne i en cirkelformad öppning i apparaten. Datortomografen använder röntgenstrålar för att få fram bilden. Magnetkameran utnyttjar magnetfält och radiovågor.

Vad är en datortomograf eller CT?

En datortomograf eller CT (Computerized Tomographic Scanning eller datorstyrd skiktröntgen) är alltså ett särskilt slags röntgenapparat. Istället för att sända en röntgenstråle genom din kropp, som vid vanlig röntgenfotografering, sänds många små röntgenstrålar från flera olika vinklar.

Share this post