Blogga

Har en klon samma DNA?

Har en klon samma DNA?

**Svar:** Det är en bra poäng. Mitokondrierna, det vill säga cellernas kraftverk, och deras dna har vid en kloning inte samma genetiska ursprung som övrigt dna. Mitokondriernas dna nedärvs enbart på mödernet och följer alltid med den äggcell som vid kloning är ”värd” för den cellkärna som ska klonas.

Hur länge lever en klon?

Får var det första djur man lärde sig klona. Både det första klonade fåret, Dolly och ett annat tidigt klonat får har dött i förtid, men många klonade får lever vid full hälsa.

Är kloning fel?

Kloning leder ofta till missfall och missbildningar, och dödligheten är hög för de nyfödda djuren. EU-kommissionen anser att problemen bara drabbar de djur som är inblandade i kloningen, och därför ska förbudet inte gälla den avkomma som senare kommer till genom vanlig avel.

Får man klona djur?

Hos alla däggdjursarter man hittills lyckats klona har man varit tvungen att börja med hundratals eller tusentals ägg för att i slutändan få ett fåtal friska klonade ungar. Kloning av djur är idag tillåten i flera i-länder och man får sälja produkter från klonade djur i USA.

Vad är framställda kloner?

Kloning innebär att man skapar en genetiskt identisk kopia av en individ. Det är det sätt på vilket bakterier, andra encelliga organismer och även vissa växter förökar sig på. Även bland vissa djur förekommer naturlig kloning, och ett enäggstvillingspar är en klon bestående av två individer.

Hur klonar man en hund?

Om saknaden efter en hund som gått bort blir för stor erbjuder ett företag att klona fram en kopia. Upp till fem dagar efter dödsfallet kan man ta vävnadsprover som sedan skickas till kliniken i Sydkorea som klonar fram en valp på ett par månader.

Kan man klona sitt husdjur?

En familj i Florida ville behålla sin hund livet ut och klonade hundens DNA innan den dog. En dryg miljon fick de betala – nu har de fått världens första kommersiellt klonade husdjur. Valpen heter Lancey och är tio veckor gammal Labrador retriever.

Share this post