Blogga

Hur utvecklas adelrota?

Hur utvecklas ädelröta?

Ädelröta innebär att ett svamplager lägger sig runt druvans skal och suger ut vätskan i druvan. Dock utan att skalet spricker, då inträder oxidation, men det är en helt annan sak. När druvan lakas ur på vatten, blir den än mer koncentrerad och får dessutom en lätt typisk karaktär, noble, på engelska, ädel, på svenska.

Vilken typ av väderlek under hösten ger de mest idealiska förutsättningarna för att ädelröta skall kunna utvecklas?

För att detta skall ske krävs vissa speciella betingelser: druvorna skall vara mogna, och vädret skall helst växla mellan fukt och solsken. Tack vare att druvmusten blir mer koncentrerad är det möjligt att göra mycket söta dessertviner av ädelrötade druvor.

Vilka av följande faktorer krävs för att vinrankan skall producera en skörd av friska högkvalitativa druvor?

De bästa jordmånerna är väldränerade vilket innebär att rankornas rötter letar sig djupt ner i de mineralrika jordlagren, något som bidrar till komplexitet i det slutgiltiga vinet.

Hur dricker man Sauternes?

Kungen av söta dessertviner – franska Sauternes från Bourdeaux görs av gröna druvan semillon som angripits av just botrytis. Kombinationen ger en unik doft och smak. Klassisk ihop med gåslever och ädelost men också perfekt till många desserter som jordgubbar, maräng och grädde.

Vilka vanliga Smakaromer associeras till ett vin som genomgått malolaktisk jäsning?

Vissa Chardonnay-viner som jäses på ekfat får genomgå malolaktisk jäsning (omvandla äppelsyran till mjölksyra och därmed mjuka upp hård syra i vinet).

Hur blockera Malolaktisk omvandling?

Den andra jäsningen, som är en bakteriell process, kan styras genom att man värmer upp lagringskärlen eller genom att man helt enkelt tillsätter en liten dos malolaktiska bakterier. På samma sätt kan man förhindra processen genom att kyla eller filtrera vinet.

Vilka av följande faktorer i vintillverkningen kan påverka kvaliteten på det färdiga vinet?

Fem faktorer som påverkar vinets smak och kvalitet: klimat, jordmån, druvsort, framställning och slutligen den behandling vinet utsätts för efter jäsningen. Klimatet är direkt avgörande för ett gott resultat. För varmt och för kallt är inte bra, men allra viktigast är vegetationsperiodens längd.

Vad händer om druvorna på vinrankan får för mycket vatten?

Vinrankan suger upp vattnet och druvorna blir större och vips får man mer vin, men av lägre kvalitet. Det är orsaken till att det finns restriktioner, och till att det förr i tiden var ”förbjudet”. Det var förr i tiden förbjudet för appellation contrôlée-viner, men för enklare viner kunde det vara tillåtet.

Share this post