Frågor

Kan man reglera en tand?

Kan man reglera en tand?

En avtagbar tandställning kan användas när tänder bara behöver förflyttas lite, till exempel för att tippa en tand till rätt läge. En avtagbar tandställning kan du ibland justera själv. Tandläkaren kontrollerar och spänner sedan tandställningen regelbundet.

Kan man få tandställning igen?

Tandläkare har också nyligen insett att avtagbara tandställningar bör bäras mycket längre än vad man rekommenderat tidigare, och ibland på obestämd tid, för att förhindra tandrörelser. Tyvärr innebär detta att även vuxna som var duktiga med användningen som barn kan behöva tandställning igen.

Kan man äta med vax på tandställningen?

Tandställningen sitter fast och klarar normal tuggning. Du kan äta det mesta. Men den tål inte sega saker, som tuggummi, kola eller karameller. Om du äter sådant kan tandställningen lossna och trådarna böjas, så att de skadar tänder, tandkött eller andra delar av munnen.

Hur snabbt flyttar sig tänder?

Efter cirka två år är behandlingen oftast klar. När den fasta tandställningen tas bort, vill tänderna gå tillbaka till sitt ursprungliga läge. För att förhindra detta avslutas behandlingen med det som kallas retention.

Kan man rätta till sneda tänder?

Tandreglering eller tandställning är en bra metod för att rätta till både gluggar och sneda tänder. Gluggar kan även rättas till med hjälp av en plastfyllning som kallas komposit. Vid större gluggar kan det behövas ett implantat om det inte går att bygga på med komposit.

Hur länge kan man ha vax på tandställningen?

Behandlingar kan också pågå mellan sex månader och tre till fyra år, beroende på hur stor avvikelse man har. Beroende på vilken typ av tandställning som används kan det ta mellan en halvtimme och två timmar att sätta fast den.

Hur sätter man på vax på tandställningen?

Vad gör jag? Om ett bracket eller någon annan del av tandställningen känns vass mot läppen eller kinden, så kan man trycka dit en bit vax som man knådat till en liten kudde. Detta hjälper mot skav, och passar bäst att sätta dit när man ska sova.

Hur kan jag få raka tänder utan tandställning?

Numera finns det modernare alternativ, som gör det möjligt att få raka tänder även utan en fast tandställning. DR SMILE har specialiserat sig på denna innovativa form av tandkorrigering. Raka tänder utan tandställning: Den genomskinliga tandskenan kan enkelt integreras i vardagen och märks knappt.

Share this post