Trendig

Hur lange far godsel ligga pa aker?

Hur länge får gödsel ligga på åker?

Tillfällig lagring av gödsel i fält bör generellt ske i anslutning till spridningen och begränsas till några veckor, men hästgödsel kan oftast ligga en längre tid utan att risken för näringsläckage ökar. Hästgödsel kan även behöva komposteras innan den sprids och denna kompostering kan ske på åkermark.

Varför behöver man gödsla med kväve när det finns så mycket kväve i luften?

Växten betalar dyrt för att få tillgång till aminosyrorna, men det lönar sig om det är ont om kväve i marken. Finns det däremot mycket kväve i marken så gynnas de växter som snabbt tar upp kvävet och kan växa fort, som nässlan.

Hur lång tid tar det för gödsel att brinna?

Hur lång tid det tar beror på temperatur, gödselns innehåll (mängden halm, strö osv). Men många hänvdar ändå att hästgödsel bör ligga MINST ett år (på Gunnebo slott använder de 5-7 år gammal hästgödsel) innan den används .

Kan gödsel bli för gammal?

Hönsgödsel kan bli för gammalt om det förvaras varmt, fuktigt och om förpackningen står öppen. Kvävet kan ”avdunsta” om hönsgödseln står fuktigt och varmt. Nu säger du inget om hur gammal den är. Sommaren kan skyllas för en del problem i år.

Vad gör man med Gödselstacken?

Om det finns en vattentäkt i området ska stukan ligga minst 50 meter från den. För att minska läckage av ammoniak från en stuka kan man täcka med ett lager halm. Tanken med lagring i stuka är att gödseln ska återföras till jordbruksmarken och det bör ske inom två år.

Hur stor ska Gödselplattan vara?

En gödselplatta måste vara tillräckligt stor för att rymma den mänd gödsel som produceras på gården. Hur stor plattan ska vara beror på antalet djur och hur länge du normalt lagrar gödseln. Du ska ha kapacitet att lagra gödsel för minst sex månader.

Hur länge håller Trädgårdsgödsel?

Lagringskapacitet i övriga nitratkänsliga områden

Antal djurenheter Lagringskapacitet om du har nöt, hästar, får och getter
Fler än 100 djurenheter 8 månader
Mer än 10 och upp till 100 djurenheter 6 månader
Mer än 2 och upp till 10 djurenheter 6 månader
1–2 djurenheter inga generella regler

Share this post