Ny

Vad kan man gora med blabarstry?

Vad kan man göra med blåbärstry?

Smaken hos blåbärstry varierar från sort till sort men gemensamt är ofta en aromatisk, sötsyrlig smak som påminner om en blandning av hallon, svarta vinbär och blåbär. Det finns ett blåbärtry för alla, de med mycket sötma och de med mer syra. Du kan safta, sylta och torka blåbärstry– eller äta dem som de är.

När är bästa tiden att plocka blåbär?

Blåbär. Plocksäsongen för blåbär räcker från mitten av juli till början av september.

Kan man äta blåbärstry?

Blåbärstry kan används precis som blåbär och andra bär – man kan äta dem direkt, baka med dem, göra saft och sylt av dem och frysa in! Men eftersom de har en ganska distinkt syrlighet kräver de att man lägger till någonting sött för att få bäret från sin bästa sida.

Var finns det blåbär i år?

När det gäller blåbär pekade tidigare prognoser i början av sommaren på ett ganska bra bärår i Norrland men klart sämre än normalt i Svealand och Götland. Nya beräkningar påvisar mellan 10 och 25 procent färre bär än det förväntade, med störst skillnad i norra Norrland.

Kan man frysa blåbärstry?

Blåbärstry – nyttigt bär som tål att frysa.

Hur beskära blåbärstry?

Vissa sorter av blåbärstry blir väldigt stora, så tänk på avståndet redan vid planteringen. Gräv en grop, vattna, sätt ner plantan på samma djup som i krukan, putta tillbaka jorden och sedan är det klart. När jag planterar bärbuskar brukar jag klippa ner yviga plantor.

Hur mycket blåbär Plockar man på en timme?

Hur mycket blåbär eller lingon orkar man plocka varje dag? En normal dag ett ganska genomsnittligt bärår så ska en rutinerad bärplockare kunna skrapa ihop bortåt 100 kio om dagen, menar Catarina Lundberg. Utan problem 40 kilo om dagen, säger Dennis Westerlund.

Är Blåtry giftiga?

Blåtryet är en härdig, lågväxande buske med blågröna blad som är lika hög som bred. Den blommar i maj med gulvita blommor. Efter midsommar mognar de blåa bären. De är lindrigt giftiga, har besk smak och innehåller saponiner.

Hur smakar blåbärstry?

Blåbärstry beskrivs ofta som väldigt söta och goda med samma sötma som hos bigarråer, men det är en sanning med viss modifikation. Visst finns det vissa sorter som är jättesöta och goda, men långt ifrån alla. Dessertbären är toppen för färskkonsumtion direkt från grenen, andra sorter är betydligt bittrare.

Share this post