Frågor

Kan man Overkonsumera D-vitamin?

Kan man Överkonsumera D-vitamin?

Liten risk att överdosera Johan Malm menar att det finns en överdriven rädsla för överdosering av D-vitamin. Det är helt omöjligt att bli D-vitaminförgiftad genom vanlig mat eller av att sola för mycket. – Med kosttillskott finns det en liten risk – men då ska man äta väldigt stora mängder under lång tid, säger han.

Hur mycket D-vitamin får man av solen?

Om solen och D-vitamin I Sverige, mitt på dagen och under sommaren, räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet. Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin.

Hur mycket D-vitamin kan man äta per dag?

Hur mycket D-vitamin behöver vi?

Grupp/ålder Rekommenderat intag per dag
Spädbarn och barn under 2 år 10 mikrogram
Barn och vuxna under 75 år 10 mikrogram
Vuxna med lite eller ingen solexponering 20 mikrogram
Vuxna över 75 år 20 mikrogram

Vilka biverkningar kan man få av att äta D-vitamin?

Höga intag av vitamin D kan orsaka hyperkalcemi (förhöjd halt av kalcium i blodet) och kan efter en längre tid resultera i förkalkning av mjukdelsvävnader och ge skador bland annat på njurar, blodkärl, hjärta och lungor.

När börjar solen ge D-vitamin?

Kroppen kan samla på sig D-vitamin i huden genom solljus i ungefär sex månader – från tidig vår till sen höst. Däremellan är UV-ljuset för svagt för att det ska ge någon effekt. Det går däremot att öka halterna av D-vitamin på andra sätt än genom solljus.

Hur länge måste man vara i solen för D-vitamin?

Ungefär 15 min utomhus i solen mitt på dagen med kortärmar och kortbyxor räcker för att fylla depåerna om du har ljus hy. Dessutom finns det källor till D-vitamin i maten, som fet fisk, äggula, makrill i tomatsås och berikade mejeriprodukter.

Hur många mikrogram är 5000 IE D-vitamin?

D-vitamin mäts i mikrogram (µg) eller Internationell Enhet (IE eller IU), så om du vill få i dig forskarnas rekommenderade dagsdos på 125 µg/dag motsvarar det 5000 IE.

Hur mycket är 5000 IE i UG?

BEHANDLING. Kalciferol, vitamin D3, mäts ofta i internationella enheter (IE, engelska: international units, IU) där 1 µg motsvarar 40 IE, 1 IE = 0,025 µg.

Share this post