Blogga

Finns det giftig tryffel?

Finns det giftig tryffel?

Vintertryffel (Tuber brumale) och bagnolitryffel (Tuber mesentericum) är två andra ”svarta tryfflar” som saluföres. Stjärnhovstryffel (Choiromyces venosus) anses vara en delikatess i Sverige, Tyskland och Ungern, däremot som undermålig eller rent av giftig (irriterande för mag-tarmkanalen) i Frankrike och Italien.

Finns det tryffel i Västra Götaland?

Men efter sökande på nätet om information står det klart att vit tryffel bara finns i Italien. Så då skulle det kunna vara en Stjärnhovstryffel, men den ska bara finnas i Östergötland, dvs östra Sverige. Jag hittade den på Hisingen i Göteborg. Fyndet väger 2 gram.

Får man plocka tryffel enligt allemansrätten?

Naturvårdsverkets bedömning är att plockning av tryffel kräver tillstånd av markägaren, eftersom tryffel för det mesta behöver grävas upp. Sådan plockning ingår inte i allemansrätten. Mer omfattande grävning kan också kräva samråd med länsstyrelsen enligt 12 kap.

Hur letar man tryffel?

– Man får leta reda på en bra och lagom lång favoritpinne, som man kan föra framför sig över marken. Och där flugor virvlar upp stannar man. Och så får man vänta, ibland några minuter, och iaktta vart flugorna tar vägen. Där de sätter sig sedan hittar man sin mogna tryffel.

Vad är Tryffelarom?

Zeta Vit Tryffel är en olivolja smaksatt med naturlig tryffelarom, för en fin ton av vit tryffel. Genom nya metoder kan man nu utvinna arom ur tryffel. Tryffeloljan är utmärkt att ringla över risotto, ugnsrostade grönsaker, soppor eller svamprätter innan servering.

Var kan man hitta tryffel?

Tryffeln växer och skördas under jord till skillnad mot många andra delikata svampar som tex, kantarell och karl-Johan. För att tryffeln ska trivas måste den växa tillsammans med ett träd tex hassel, bok eller ek. Bourgognetryffel, sommartryffel växer utbrett på Öland och Gotland i deras kalkrika jordar.

Får vem som helst plocka tryffel?

Rättsläget är emellertid oklart när det gäller tryffel eftersom frågan om att plocka tryffel inte prövats i domstol. Naturvårdsverkets bedömning är att plockning av tryffel kräver tillstånd av markägaren, eftersom tryffel för det mesta behöver grävas upp. Sådan plockning ingår inte i allemansrätten.

Share this post