Ny

Nar det kanns som man gar pa kuddar?

När det känns som man går på kuddar?

Polyneuropati är en sjukdom i flera av kroppens nerver. Den börjar oftast i benens nerver och gör att du gradvis får sämre känsel i fötterna och svårare att gå. Besvären kan senare komma också i underbenen. Det går oftast inte att bli helt bra igen, men du kan få behandling som minskar besvären.

Hur diagnostisera neuropati?

För att testa nervernas och musklernas funktion att leda elektriska impulser använder man olika mätinstrument för sk neurofysiologisk undersökning. Med elektroneurografi, även kallad ENeG, ges svaga elektriska impulser över den nerv som ska undersökas. Mätningen görs vanligen genom elektroder som sätts på huden.

Vad är Fintrådsneuropati?

Vid en specifik typ av neuropati, det vill säga fintrådsneuropati (Small Fiber Neuropathy-SFN), förekommer enbart känsel- och autonoma symtom, men inga symtom från muskelnerver. Det vanligaste symtomet vid fintrådsneuropati är brännande och svidande smärta i fötterna.

Vad är neurologisk diagnos?

Neurologiska sjukdomar omfattar hundratals olika tillstånd i hjärna, ryggmärg samt nerver. De berör både de viljestyrda och de icke-viljestyrda delarna av nervsystemet. Neurologiska sjukdomar har skilda symptom och orsaker. De är ofta kroniska, kan försämras över tid och påverkar alla åldersgrupper.

Vad är Mortons syndrom?

Mortons neurom är en förtjockning av nervvävnad som drabbar känselnerv i framfoten och kan ge dig smärta och ibland även känselbortfall i tårna. Skor med bredare läst och pelottinlägg kan minska besvären.

Vad är Mononeuropati?

Svensk definition. Sjukdomstillstånd eller skador som är begränsade till en enda perifer nerv eller som inte kan vara tecken på diffus perifer nervfunktionsstörning. Multiplex mononeuropati avser tillstånd kännetecknade av skador på flera enskilda nerver.

Vilken medicin är bäst mot polyneuropati?

Vid idiopatisk polyneuropati finns ingen riktad behandling. Man försöker istället med olika insatser att dämpa symtomen. Vid motorisk påverkan kan kontakt med fysioterapeut/sjukgymnast och rehabiliteringsteam vara av värde. Ibland behövs hjälpmedel för att kunna gå stadigare.

Share this post