Allmänning

Vad hander med maten som inte saljs i mataffaren?

Vad händer med maten som inte säljs i mataffären?

ICA centralt och många butiker skänker fullt tjänlig mat som ändå inte går att sälja, till välgörenhetsorganisationer, bland annat via Frälsningsarmén, Stadsmissionen och Food2change.

Kan man äta stocken på broccoli?

Broccolistammen. Broccolin är ett typiskt exempel på en råvara som många av oss inte använder till fullo. Sluta upp med att slänga stammen på din broccoli och börja använda även denna i matlagningen. Stammen är jättegod och funkar fint att skiva tunt och rosta i ugn.

Hur ska råvaror hanteras i ett storkök?

Förpackade livsmedel ska förvaras vid högst den temperatur som är angiven som förvaringstemperatur på förpackningen, till exempel högst + 4°C på en kylvara, och -18°C för djupfrysta varor. Om förpackningen bryts stämmer inte den hållbarhetstid som har angivits på förpackningen.

Vad gör affärer med gammal mat?

De flesta ICA-butiker arbetar med att ta hand om maten på olika sätt. Exempelvis genom att laga lunch på exempelvis matvaror som närmar sig utgångsdatum, auktionera ut mat lokalt och sänkt pris på varor med kort utgångsdatum – direkt i butik eller via tjänsten/appen Karma.

Varför är det bra att inte slänga mat?

För miljöns skull. Matproduktionen orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Övergödning, klimatpåverkan, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning är några exempel. Genom att ta bättre vara på maten och slänga mindre kan den räcka till fler människor utan att miljöpåverkan ökar.

Kan man äta Rädisblad?

Rädisblast kallas bladen på rädisan – och visst går den att äta. Tänk på att de knippen med rädisor man köper i butik kan vara besprutade, så se gärna till att köpa ekologiskt odlad eller Krav-märkt såvida du inte använde blasten från rädisorna du odlat själv.

Vilka regler gäller för varmhållning?

Vid varmhålls skall maten hålla minst + 60°C under hela varmhållningstiden. Varmhållning innebär att både näringsinnehåll, smak och kvalitet på maten försämras. Varmhåll därför inte mat i onödan. Då varmhållning görs i värmeri måste vattnet vara mycket varmare än +60°C för att maten skall hålla minst +60°C.

Får butiker ge bort gammal mat?

Ja, det är faktiskt tillåtet att sälja livsmedel som har passerat bäst före-datum, så länge produkten som säljs inte är dålig eller hälsofarlig. Anledningen är att maten oftast går att äta efter att bäst före-datum gått ut. Det är butiken som ansvarar för att de produkter som säljs är säkra.

Finns det några livsmedel som man bör vara extra försiktig med?

Här är 6 matvaror du bör se upp med. Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, tipsar om vad du ska tänka på….6 snuskfällor: Matvarorna som kan göra dig sjuk

  1. Nötfärs.
  2. Bladgrönsaker.
  3. Jordgubbar.
  4. Opastöriserad mjölk.
  5. Ostron och musslor.
  6. Räkor.
  7. Allmänna råd.

Share this post