Populära

Vad forvarrar psoriasis?

Vad förvärrar psoriasis?

Psoriasis kan utlösas av eller symtomen kan förvärras av stress, depression, övervikt, rökning, stor alkoholkonsumtion, infektioner (till exempel halsfluss orsakad av streptokocker, parodontit, andra tandinflammationer och HIV) samt också av många läkemedel.

Vad triggar igång psoriasis?

Stress, rökning, övervikt med låg fysisk aktivitet och alkoholkonsumtion kan både utlösa och försämra psoriasis och negativt påverka effekten av behandlingen.

Vad ska man inte äta när man har psoriasis?

Kostens betydelse vid psoriasis är en komplicerat fråga. Det saknas omfattande studier gjorda på psoriasis och kost och det är därför svårt att med säkerhet ge några generella rekommendationer. Att äta allsidigt och varierat är bra för alla.

Hur ser nagelpsoriasis ut?

Nagelpsoriasis yttrar sig som mycket små och vita hål eller gropar, ofta flera stycken i en liten grupp, ibland endast på enstaka naglar. Andra symtom är att naglarna splittras upp i form av ränder eller som gula fläckar. Huden under nageln kan också lossna.

Hur länge varar psoriasis skov?

Psoriasis går i skov, med det menas att sjukdomen ”blossar upp” i perioder. Sjuk domen varierar mycket i intensitet och omfattning mellan individer. En del har lindriga besvär och kan vara symtomfria under långa perioder, medan andra har mer kontinuerliga och svårare besvär.

Vad kan man göra för att lindra psoriasis?

Mjukgörande och avfjällande krämer och salvor är den grundläggande behandlingen. Vid lindrig psoriasis kan det räcka med att bada och smörja huden regelbundet. Du kan bada bastu eller i badkar i 20 till 30 minuter när du känner att du behöver det. Då lossnar fjäll och flagor från hudens yttersta lager.

Vilken kräm är bäst mot psoriasis?

Om du har besvär över stora delar av kroppen, eller utslagen sitter på väl synliga ställen så kan du få kortisonkräm eller -salva. Kräm och salva med det D-vitaminliknande ämnet kalcipotriol kan också användas. Stark kortison verkar snabbt och missfärgar inte huden. Svagt kortison har oftast ingen effekt vid psoriasis.

Var är psoriasis vanligen lokaliserad?

Plack-psoriasis visar sig som runda, några centimeter stora röda fjällande utslag som kan växa ihop till större områden, så kallade plack. Nya utslag kan klia särskilt mycket. Utslagen kan komma var som helst på kroppen. Vanliga ställen är armbågarna, knäna, nedre delen av ryggen och hårbottnen.

Kan nagelpsoriasis försvinna?

Psoriasis är en kronisk sjukdom men symtomen kan lindras eller försvinna med regelbunden behandling. Vad som hjälper just dig är svårt att säga, men ofta får man prova olika sorters behandlingar. Det finns krämer och salvor som hjälper vissa. Andra kan behöva komplettera med ljusbehandling.

Share this post