Frågor

Nar kan man satta grongodsling?

När kan man sätta gröngödsling?

Tid för sådd av gröngödsling Exempel på ettåriga sorter är gurkört, blodklöver, honungsfacelia och tagetes. Två- eller fleråriga sorter förodlas inomhus i februari-mars för att planteras ut på friland under sen vår eller försommar. De kan också sås utomhus i krukor eller på friland maj-september.

Vad är Gröngödslingsväxter?

Ska man så gröngödslingsväxter på en liten yta, kanske några få kvadratmeter, kan man använda gammalt frö av ärter, bönor, kålrötter rädisor eller vad man har kvar sedan föregående säsonger och som annars inte kommer till användning. Honungsört har på senare tid blivit populär som gröngödslingsväxt.

Hur fungerar gröngödsling?

Många av de växter vi brukar använda som gröngödsling ger fantastiskt vackra blommor – exempelvis honungsfacelia eller gurkört. När du låter dem blomma lockar de dessutom nyttodjur till din trädgård. Du kan givetvis mylla ner även blommande växter i din odling.

När så Honungsfacelia?

Sås direkt på friland när jorden reder sig. Kan även sås efter skörd i kökslandet som gröngödslingsväxt. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Mylla ned hela växtmassan i jorden på hösten eller tidigt på våren.

När så Blodklöver?

Sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd eller på hösten direkt efter skörden. Vattna igenom jorden före sådd. Täck med ett tunt jordlager och håll fuktigt under grotiden. Bladmassan myllas ned i jorden ett par veckor före sådd eller utplantering på våren alternativt följande vår vid höstsådd.

Varför Täckodla?

Att slippa vattna till förbannelse och att dessutom inte behöva släpa hem dyr näring från affären är två bra argument för täckodling. Odlingsmetoden ger dessutom extra fin skörd. Naturen har en förmåga att få saker och ting att växa utan att någon gräver, gödslar och vattnar.

Vad är stallgödsel?

Det vi betraktar som stallgödsel är förstås den spillning husdjuren lämnar efter sig. När födan passerat genom djuren är spillningen full av nedbrytande bakterier, vilket har en gynnsam effekt för marklivet. Dessutom ökar mullhalten i jorden och även ströet är positivt för mullhalten.

När blommar Honungsfacelia?

Rikblommande med lavendelblå blommor i knippen. Dekorativ i sommarrabatten och en av de bästa dragväxterna för bin och fjärilar. Används även som gröngödslingsväxt….Antal:

Portionsmängd: 10 kvm
Blomtid/Skördetid: juli-sep
Årighet: Ettårig
Engelskt namn: Lacy Phacelia

När så Honungsört?

Honungsört ger mycket bladmassa och kan sås från tidig vår ända fram i juli-augusti.

Varför så klöver?

Lantbrukare odlar klöver som mat till korna (hö), de kan även odla klöver för att det är ett växande gödselmedel i och med att deras rötter fångar in kväve som är bra för växterna. Man kan också plöja ner klöver i jorden, då ger klövern extra mycket näring till kommande växter. Då behöver man inte använda konstgödsel.

När sår man Honungsört?

Odling: Så direkt på växtplatsen i april-september.

Share this post