Ny

Vad heter Aspens frukt?

Vad heter Aspens frukt?

Aspen är skildkönad och blomning sker på bar kvist i mars–april. De enkönade, små och hyllelösa (apetala), vindpollinerade blommorna är samlade i håriga hängen. Frukten är en kapsel med små, håriga frön som mognar i maj–juni och sprids med vinden. Asp har också en utpräglad förmåga att föryngra sig genom rotskott.

Hur många aspar finns det i Sverige?

Till ädellövträden räknas åtta arter: alm, ask, avenbok, bok, ek, fågelbär, lind och lönn. De har gemensamt att alla har sin naturliga utbredning söder om Dalälven samt att de har höga krav på mark och klimat. Ibland benämns aspen som Norrlands ädellöv på grund av sitt värde för andra arter som är beroende av asp.

Hur förökar sig asp?

Ja, det är ovanligt att asp förökar sig med frö. Den förökar sig mest genom att skjuta rotskott. Detta borde dock inte vara något hinder för att i flororna visa hur fröet ser ut.

Hur många år kan en asp bli?

En asp kan bli minst 30 år gammal och blir könsmogen först vid 7-8 års ålder.

Hur länge skjuter asp rotskott?

Vidare så är herbicidanvändning kontroversiellt. Ett tredje sätt är att avverka under den period då aspen skjuter minst med rotskott d.v.s. perioden mitten av maj till mitten av juni.

När slår asp ut?

Aspblad slår ut sent. Men tack vare att aspen har lite klorofyll i barken kan trädet dra nytta av en del av solenergin även utan blad. De lättrörliga, långa bladskaften ser till att bladen kan vrida och vinkla sig för att komma åt så mycket ljus som möjligt utan att skugga varandra.

Hur tar man död på Aspskott?

Både konstant nedklippning så att skotten inte får behålla blad länge, samt ringbarkning, är metoder för att minska energin i rotsystemet. Ska du inte anlägga gräsmatta utan rabatter och annat så är konstant nedklippning av årsgamla skott + ringbarkning av fjolårsskott en metod.

Vad används Aspträ till?

Om aspvirke får tillfälle att torka ut efter varje gång det blivit fuktigt varar det länge, även utomhus. Om det utsätts för konstant fuktig miljö utan möjlighet till torkning ruttnar virket lätt. Tekniskt är aspen lik gran och kan användas inom samma områden dvs ytterpanel och konstruktionsvirke.

Hur ser askens blad ut?

Bladen är, liksom rönnens, parbladiga med omkring 5 par cirka 8 cm långa småblad och ett uddblad längst ut, alla med sågtandformade kanter. I bladlöst tillstånd känns asken igen på tjocka kvistar och stora svarta knoppar, som något påminner om änden på en tändsticka.

När ska man fälla asp?

Står trädet så kan du prova att ringbarka det runt stammen 40 cm och ta bort all bark runt om och det får inte finnas någon bark kvar alls, det tar 1-2 år innan trädet är dött och du kan fälla det utan att det kommer några rötter.

Hur får man bort Aspsly?

Det är ett evighetsprojekt med att bli av med aspsly. Du bör/skall ta och stubbfräsa de stubbar som är kvar eller klippa den ytan kontinuerligt med klippare eller slyklinga om det går för att utarma tillväxten av sly. Det går att lägga i ekoplugg i förborrade hål i stubbarna för att förgifta den (inte så bra).

Hur tar man bort Aspskott?

Ett annat sätt att få bukt med det massiva uppslaget är att spara några av skotten och låta dessa växa upp och ”ta ledningen” och bli träd. Allt eftersom dessa buskar/mindre träd växer till och blir större kommer näringen och vattnet, från roten, att tas upp av dessa större buskar/mindre träd.

Share this post