Populära

Hur stort potatisland behovs?

Hur stort potatisland behövs?

På 500 kvadratmeter frilandsodling kan du få fram ett års grönsaksförbrukning för fyra personer som äter blandkost. Här är vad som behövs för att de fyra ska klara sig närings- och mättnadsmässigt. Avsätt så här mycket av odlingsytan till varje grönsak (storleksordning): Potatis – 332 kilo, 263 kvadratmeter odlingsyta.

Hur mycket självförsörjning?

Idag är Sverige självförsörjande på tre livsmedel; spannmål, morötter och socker. I stort bedöms Sverige har en självförsörjningsgrad på 50%.

Hur många Broccoliplantor i en pallkrage?

Tre broccoliplantor i zick-zackmönster i en dubbel pallkrage tycker jag är lagom. Mellan dem kan man sätta svartkål, ruccola, plocksallat eller persilja t ex. Broccolin vill ha mycket näring och trivs med gräsklipp som marktäckning. Sniglar älskar kålväxter, och alltså även broccoli.

Hur många gram potatis per person?

Räkna ca 16 småpotatisar, 12 medelstora eller 8 större potatisar till 4 portioner. Koka ev. lite extra. Är man riktigt hungrig så räkna 1-1,2 kg potatis till fyra portioner.

Hur mycket skörd ger en potatis?

Vissa potatisar blir jättestora, men inte så många per planta. Andra potatisar blir små men växer fram i mänger. Räkna med att en sättpotatis ger 0,5-1 kg skörd, så har du i alla fall en grov uppskattning.

Vad menas med självförsörjning?

Självförsörjningsgrad är ett statistiskt mått på hur stor andel av de livsmedel som konsumeras som har svenskt ursprung. En del av importen kan förklaras med konsumenternas preferenser.

Hur hög blir en Broccoliplanta?

Vanligtvis brukar plantorna planteras ut under maj och vara mellan 20 -30 cm höga och med kraftiga rotsystem.

Hur mycket plats behöver broccoli?

Plantera ut, gödsla och sköt om din broccoli När det är dags att plantera ut din broccoli behöver risken för frost vara över. Sätt ner plantorna något djupare med cirka 25 cm mellanrum om det är en engångsskörd, och med något större avstånd om du ska plantera på friland.

Vilken gröda ger bäst avkastning?

Höstsådda grödor ge högre skörd per hektar än vårsådda Den genomsnittliga avkastningen för riket visas nedan. Höstvete ger högst skörd 7 4000 kilo per hektar år 2017 följt av råg (som till största delen är höstråg), höstkorn och höstrågvete.

Vad är det dyraste man kan odla?

Potatis t ex är lite extra goda när man odlar de själv men inte så värst lönsamt egentligen. Svartrötter eller sparris däremot är dyra att köpa i affären så där blir lönsamheten stor.

Share this post