Blogga

Vad ar Arstidsdepression?

Vad är Årstidsdepression?

Om du ofta känner dig nedstämd under en viss årstid kan du ha årstidsbunden depression. Vår psykolog, Madeleine Gauffin, går igenom de vanligaste symptomen och berättar vilken hjälp som finns att få. Många känner sig nedstämda under vissa tider på året.

Hur vet man om man har blödarsjuka?

Vid mild eller medelsvår blödarsjuka upptäcks sjukdomen ibland inte förrän senare i livet. Då kan den upptäckas genom att du blöder länge efter till exempel en operation eller om du får en tand utdragen. Sjukdomen kan också upptäckas om du blöder länge efter ett sår i till exempel näsan eller munnen.

Hur många har hemofili?

Förekomst. Hemofili A och B finns hos cirka 10 av 100 000 pojkar och män. Det innebär att det i Sverige finns cirka 900 pojkar eller män med någon av de två sjukdomsformerna.

Vad är blödningsbenägenhet?

En permanent blödningsbenägenhet förorsakas av brister och funktionsstörningar i koagulationsfaktorerna, brist på trombocy- ter (trombocytopeni) eller funktionsstörningar i dessa.

Vilka symtom kännetecknar dystymi?

dystymi och sjukdomen har diagnoskoden F34. 1. Nedstämdhet/irritabilitet eller anhedoni måste ingå och ha varat i minst två veckor för att man ska anse att en egentlig depression föreligger hos patienten (4). Som synes är flera av symtomen vid egentlig depression även förekommande vid dystymi.

Vad menas med dystymi?

Du kan ha en typ av depression med färre symtom under en längre tid. Det kallas för dystymi. Det är vanligt att du får dystymi som ung. Då kan vården och dina närstående uppfatta din nedstämdhet och låga självkänsla som en del av hur du är som person.

Vad är en person som har blödarsjuka speciellt känslig för?

Hemofili, eller klassisk blödarsjuka, är ett namn på en grupp mestadels ärftliga blödningsrubbningar som begränsar kroppens förmåga att koagulera blod. Människor som har hemofili blöder under en längre tid efter en skada, får lättare blåmärken och löper en högre risk att få blödningar i leder eller i hjärnan.

Kan man bli frisk från blödarsjuka?

Blödarsjuka (hemofili) är en grupp av flera sjukdomar som innebär att man saknar de faktorer som gör att blodet kan levra sig. Snart kan sjukdomen vara botad genom genterapi. Annons: Forskare runt om i världen har senaste åren genomfört flera lyckade försök kring genterapi som behandling för blödarsjuka.

Kan kvinnor få hemofili?

Eftersom män endast bär på en X-kromosom är det huvudsakligen män som drabbas av hemofili. Kvinnor, som har två X-kromosomer, är vanligtvis bärare av sjukdomen men insjuknar sällan eftersom de i de allra flesta fall även bär på en normal X-kromosom.

Kan tjejer få blödarsjuka?

Uppemot 50 000 flickor och kvinnor i Sverige beräknas, enligt forskare, ha von Willebrands sjukdom uppger Förbundet blödarsjuka. Färre än tusen av dem har fått diagnosen. – De här kvinnorna har stora menstruationer, får ofta näsblod och har ökade risker vid operationer, till exempel.

Vilka mediciner ökar blödningsbenägenhet?

Läkemedel som ger ökad blödningsbenägenhet. – Acetylsalicylsyra (Trombyl) – Warfarin (Waran) – Heparin. – Klopidogrel (Plavix)

  • Sjukdomar med ökad blödningsbenägenhet. – Trombocytdysfunktion. – von Willebrands sjukdom. – Levercirros.
  • Ovanliga. – Malignitet – leukemier, juvenilt angiofibrom. – Mb Osler. – Granulomatös polyangiit.
  • Vad är primär hemostas?

    Primär hemostas I den primära (cellulära) hemostasen kommer proteiner från den skadade blodkärlsväggens innandöme, främst kollagen, i kontakt med blodplättarna (trombocyterna). De aktiverade trombocyterna binds till kollagen med glykoprotein-receptor och med von Willebrand-faktorn.

    Share this post