Ny

Vad ar Subkulturteorin?

Vad är Subkulturteorin?

Jag har utgått ifrån Cohens och Millers subkulturteorier som menar att ungdomar i arbetarklassen blir frustrerade eftersom de inte har tillång till de i samhället acceptabla medlen för att uppnå status i samhället.

Hur förklarar man Strainteorin?

Strainteorin är skapad av Robert K. Merton i slutet av 1930-talet och är en strukturell syn och utveckling på Durkheims teori om anomi. Mertons teori är att förklara avvikande beteende såsom brottslighet genom en stress som uppkommer när människor inte har medel att uppnå de mål samhället framfört som normer.

Vad innebär Rutinaktivitetsteorin?

Rutinaktivitetsteorin menar att brottslighet är något normalt förekommande och beror på de tillfällen som erbjuds; brott begås hela tiden och är i sig inte spektakulärt eller dramatiskt. Den brottsliga aktiviteten beror på vardagslivets rutiner såsom sömn, arbete, skola, fritidsaktiviteter och så vidare.

Vad är en Konfliktteori?

Konfliktteorin menar att det finns en konkurrens om intressen och konflikter mellan grupper, å ena sidan grupper med makt och resurser, och andra sidan socioekonomiskt utsatta grupper. Det vill säga att konfliktteorin menar att samhället genomsyras av en ekonomisk, social och politisk ojämlikhet.

Vad är chicagoskolan kriminologi?

Chicagoskolan är en tankeskola grundad av sociologer från University of Chicago, särskilt känd för utvecklingen av kriminologiska teorier med sociologisk inriktning.

Vad finns det för olika subkulturer?

Exempel på subkulturer inom ungdomskulturen:

  • HEAVY.
  • HIPPIE.
  • PUNK.
  • TECHNO.
  • HIPHOP.
  • GOTH.
  • SKINNSKALLAR.
  • SKEJTARE.

Vad är skillnaden mellan klassisk och generell Strainteori?

I den generella strainteorin begår förövare brott för att lindra frustrationen som beror på skillnaden mellan demokratiska förutsedda förhoppningar och realistiska förväntningar av möjligheter. I strainteorin ses brott som ett alternativ till att arbeta för att uppnå materiell rikedom.

Vad är socialt tryck?

Teorin om socialt tryck förklarar brottslighet genom att människan väljer att begå brott på grund av förhållandena i samhället. Enligt en klassisk teori om socialt tryck, Robert Mertons anomiteori, ställer kulturen krav på att människan ska eftersträva materiell rikedom, vilket i praktiken är få förunnat.

Vad är motiverad förövare?

En motiverad förövare är en person som dels har en benägenhet, en vilja, att begå brott men också en förmåga att verkställa denna benägenhet och faktiskt kunna begå ett brott (ibid.). Vidare ett lämpligt objekt är som det låter någon, eller något, som kan anses lämpligt att utsätta för ett brott (ibid.).

Vad är primär avvikelse?

Alla människor gör vid något tillfälle avvikande handlingar, särskilt barn, som inte känner till alla normer och regler. Den typen av avvikelse benämns som primär avvikelse. Beroende på hur omgivningen reagerar på dessa handlingar kan avvikelsen komma att bli en del av personens självbild eller inte.

https://www.youtube.com/watch?v=uoy8J2qUo40

Share this post