Populära

Nar sa tomater zon 2?

När så tomater zon 2?

Börja inte för tidigt för om det blir svårt att ge rätt förutsättningar för dina tomatplantor. En bra tid att så sina tomater är cirka 6 till 8 veckor innan utplantering av dina tomatplantor när frostrisken är minimal. Men kom ihåg, det sista genomsnittliga frost-datumet är bara just det, genomsnittligt.

Vad är fermenterade frön?

Fermentera tomatfröer i burk – säkraste metoden Bakterier kan frodas i det geléiga höljet som omger tomatfrön. Genom att fermentera dessa först hjälper du fröna att frigöras och samtidigt ökar grobarheten. Tryck ut pulpan (tomatinnehållet) med fröna i en glasburk med lock.

När så tomater zon 5?

Hur odlar du dina tomater? När jag flyttade till Dalarna – odlar i zon 5 – fick jag lära mig att tomater ska sättas på Vasaloppssöndagen, första söndagen i mars. Det fungerar bra. Sår i småkrukor, sätter om i större krukor och när plantorna vuxit sig höga planteras de djupt i höga svarta hinkar från blomsterhandeln.

Vad händer om man inte tjuvar tomater?

När du odlar egna tomater och tomatrankorna börjat få fram en tre till fem klasar bör man börja trimma plantan genom tjuvning. Detta för att all näring ska gå till de klasar som redan utvecklats. Utan tjuvning slösas energi bort på fortsatt höjdtillväxt och till att utveckla fler klasar som ändå inte hinner mogna.

Hur ta tillvara Tomatfrön?

Efter torkning kan fröerna sparas i en försluten plastpåse, en burk, en fröpåse eller ett kuvert. Bara det håller sig torrt. Tomatfrön har väldigt lång hållbarhet och kan frysas under flera år med god bibehållen grobarhet. Rekommenderad förvaring är annars mörkt och svalt.

När ska jag så mina Tomatfrön?

Eftersom vår varma sommarperiod är så pass kort behöver tomater alltid förodlas. Det betyder att du sår dem i kruka inomhus redan i februari eller mars för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om dem utomhus. Utbudet av tomatsorter är brett och olika sorter odlas på lite olika sätt.

Share this post