Blogga

Kan trad tanka?

Kan träd tänka?

Knut Persson. Är träd varelser som kan tänka, känna och minnas? För de flesta är frågan befängd, men den ställdes på allvar när Sveriges Radio intervjuade den tyska skogvaktaren Peter Wohlleben. Han har blivit populär med sina böcker ”Trädens hemliga liv” och ”Skogen: en bruksanvisning”.

Hur träd kommunicerar?

Träden kan även kommunicera med varandra bland annat med hjälp av rötterna, skriver han i sin bok. Ett träds rötter kan genom att koppla ihop sig med svampar bli del av ett underjordiskt nätverk, ett slags ”wood wide web” som kan binda ihop hela skogar i en tät väv.

Får man ta bort träd på egen tomt?

Svar Grundregler: Som markägare har man rätt att avverka träd på egen mark. Ek är inte fridlyst. Det kan finnas lokala undantag, exempel finns det vissa enstaka större träd som är skyddade av lag som ”naturminnen”.

Får man ta bort träd på sin tomt?

– Generellt sett får du fälla vilka träd du vill på din egen tomt, men det finns en hel del undantag där det kan krävas marklov och även tillstånd från Länsstyrelsen, säger Daniel Daggfeldt, arborist på Svenska Trädmästarna och styrelseledamot i Sveriges Arboristförbund.

Kan träd känna smärta?

Till skillnad från människor kan växter inte känna smärta. Men så kallad mekanisk stimulering – regn, vind och fysisk påverkan från människor och djur – bidrar till att växtens försvarssystem aktiveras på en biokemisk nivå.

Har träd medvetande?

– Alla växter har förmågan att uppfatta alla relevanta parametrar i miljön runtom dem. Samtidigt kan de också känna av beteendet av andra levande organismer, både växter och djur, i närheten. De är helt medvetna om sin omgivning, och på det viset är de medvetna varelser, säger han.

Får man ta ner döda träd?

Du kan behöva marklov för att fälla träd inom ett område med detaljplan. I detaljplanen för din fastighet kan det finnas särskilda bestämmelser om krav på marklov vid trädfällning. Om krav på marklov finns gäller det oavsett om trädet är levande, sjukt eller dött.

Share this post