Blogga

Vad hander med hjarnan efter traumatisk hjarnskada?

Vad händer med hjärnan efter traumatisk hjärnskada?

När hjärnan blir skadad kan en eller flera av dessa funktioner bli påverkade. Det kan innebära nedsatt rörelseförmåga, nedsatt språkförståelse och/eller talförmåga (afasi) och nedsatt kognitiv förmåga. Efter en svår hjärnskada är det även vanligt med andningsproblem och svårigheter att äta och svälja.

Vad är lindrig hjärnskada?

En lindrig hjärnskada är ett allvarligare tillstånd, i vilket man kan förlora medve- tandet. Efter en halv timme från skadan får medvetandet dock högst vara litet nedsatt (patienten kan vara lite sömnig eller förvirrad) och minnesluckan får inte vara över ett dygn.

Vad är anoxisk hjärnskada?

Syrebrist. I samband med till exempel hjärtstopp eller drunkningstillbud kan hjärnans celler skadas av syrebrist, så kallad anoxisk hjärnskada.

Vad är ett vegetativt tillstånd?

Vegetativt tillstånd är en medicinsk term för en patient som endast äter (som regel sondmatas), sover och fungerar basalt kroppsligt, men saknar mänskligt intellektuellt och känslomässigt liv, till exempel vid svår senil demens eller efter svår skallskada.

Hur vet jag om jag har en hjärnskada?

En hjärnskada kan ge besvär som minnes- och koncentrationssvårigheter, mental trötthet, sämre motorik, förlamning, talsvårigheter och nedsatt balans. Det är inte ovanligt att man får problem att göra flera saker samtidigt eller att återuppta en aktivitet som man blivit avbruten i.

Vad innebär begreppen primära och sekundära hjärnskador?

Traumatisk hjärnskada Skadan orsakar tryck mot eller slitning av hjärnvävnaden, en så kallad primär skada. Den kan också orsakas av skador på hjärnans blodkärl med blödningar som följd. Dessutom kan så kallade sekundära skador, främst orsakade av förhöjt tryck i hjärnan, uppstå under den närmaste tiden efter olyckan.

Vad är Medvetandestörning?

Svår medvetandestörning (vegetativt tillstånd/icke-responsivt vakenhetstillstånd respektive minimalt medvetandetillstånd) är en ovanlig men inte försumbar konsekvens av förvärvad hjärnskada. Tillståndet för med sig svåra etiska frågeställningar.

Vad menas med vegetativt?

Vegetativa symptom kallas de förändringar av en individs livsnödvändiga funktioner som kan inträffa vid humörstörningar såsom depression. Vegetativa besvär kan även uppstå i samband med menopausen, då i form av svettningar och värmevallningar, samt i samband med behandling för prostatacancer.

https://www.youtube.com/watch?v=PYTc_elqi4Q

Share this post