Allmänning

Hur fungerar en fiskerulle?

Hur fungerar en fiskerulle?

En haspelrulle är en fiskerulle med bygel som måste fällas upp innan kast för att låta linan löpa. När rullen vevas slår bygeln automatiskt ned, så att den utkastade linan lindas upp på spolen igen för att dra betet hemåt.

Vilken fiskerulle kastar man längst med?

Vilken rulltyp som kastar längst i teorin eller på en casting- tävling lämnar vi därhän men vid fiske i praktiken är det oftast haspelrullen som kastar längst.

Vad är viktigast spö eller rulle?

Så mycket kan det inte skilja kanske du tänker, men om du fiskar en heldag så är det alltid skönt för armarna med en lättare rulle. Vidare så får du även bra känsla i rullen eftersom fiskelinan går rakt in i spolen, till skillnad från en haspelrulle där linan först går genom trissan i bygeln.

Vilken utväxling på haspelrulle?

Vilken utväxling du behöver beror på vilken typ av fiske du ska använda rullen till. En hög utväxling gör att du kan veva in ditt bete snabbt, men till priset av att rullen inte blir lika stark. Med en låg utväxling får du istället en stark rulle, men medför även en långsam intagning av linan.

Vilken utväxling gäddfiske?

Utväxling är helt enkelt hur snabbt rullen tar in lina. Står det tex 6,3:1 på en multirulle så betyder det att rullens spole snurrar 6,3 varv när du vevat ett varv på veven.

Vilket spö ska jag köpa?

Ska man istället hålla på med spinnfiske från land så ska man välja ett spö som är mellan 9 och 12 fot, och även här ska spöt vara ganska styvt. Ska man jerka så ska man köpa ett spö som är mellan 6 och 7,6 fot. De som är närmre 7,6 ger bättre kastegenskaper, och dessutom mer spö att jobba med vid drilling.

Vad är ett bra fiskespö?

Ett bra första spö kan vara ett allroundspö. Det är ett fiskespö som passar till flera typer av fiske. Bland annat kan det användas för spinnfiske efter gädda och havsöring så väl som det går att använda för trolling, vertikalfiske och dropshot. Ett bra spö, till bra pris är Abu Garcia Venturi haspelspö.

Share this post