Ny

Var overvintrar nyckelpigor?

Var övervintrar nyckelpigor?

Nyckelpigor övervintrar som fullbildade skalbaggar på skyddade ställen t. ex. under lös bark på döda träd eller under mossa på stenar. Ofta kan de sitta i stora sällskap tillsammans.

Kan nyckelpigor kissa?

Om du någon gång hållit i en nyckelpiga så har det troligtvis hänt att den ”kissat” på dig. En gul vätska som den lämnar efter på din hand… Men är det verkligen kiss? Nej det är inte kiss, utan det är egentligen blod som kommer från nyckelpigans ben.

Vad behöver nyckelpigor för att leva?

De flesta nyckelpigor är rovdjur och äter huvudsakligen bladlöss, men vissa kan även livnära sig på blodlöss, ullöss och spinnkvalster. Ett fåtal är vegetarianer, däribland den gula tjugotvåprickiga nyckelpigan.

När vaknar nyckelpigan?

Ett rejält insektshotell kan tjäna som övervintringsplats. Det kan vara så enkelt som en liten vedtrave, en hög med löv och grenar. Tänk som en nyckelpiga! När vårsolen börjar värma vaknar de till liv igen och det är då de behöver få tillgång till pollen för att klara sig fram till huvudrätten löss.

Vad händer med nyckelpigor på vintern?

Nyckelpigorna äter upp sig under sensommaren så att de klarar hela långa vintern. De klarar sig genom att bygga upp ett fettlager i kroppen som de kan få energi från under vintern. Under vintern går de in i en dvala, ungefär som björnar, och det enda de kan behöva under vintern är vatten.

Hur får man nyckelpigor att trivas?

Så får du nyckelpigan att trivas hos dig. Vill du göra det mer trivsamt för nyckelpigan är det bra att se till att det finns tidigblommande växter som till exempel vide, pil, sälg och hassel att tillgå. Dessa är inte bara bra för nyckelpigan utan också för många andra pollinerande insekter under senvåren.

Är nyckelpigor skadedjur?

Nyckelpigor i Sverige Nyckelpigor är effektiva jägare på framförallt blad- och sköldlöss. Både nyckelpigelarver och de vuxna nyckelpigorna hittas gärna på växter med mycket bladlöss. På så sätt är nyckelpigorna verkligen att räkna som ett nyttodjur för odlare, då bladlöss ofta är negativt för växten.

Vad äter nyckelpigor inomhus?

Nyckelpigan som nyttodjur Men nyckelpigans larver är också hungringa och mumsar snabbt och effektivt i sig upp till 25 löss om dagen. Är det gott om bladlöss kan en enda nyckelpiga äta hela 2500 bladlöss under sin livstid.

Share this post