Frågor

Kan man testa om man har herpes?

Kan man testa om man har herpes?

Kontakta en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning, gynekologisk mottagning eller vårdcentral för en undersökning, om du tror att du har fått herpes. Den som undersöker dig brukar snabbt se om det är herpes. Ibland behöver hen ta ett prov från blåsorna med hjälp av en bomullspinne.

Hur vet man om man har herpes?

De flesta som får herpes i underlivet har inga eller så lindriga symtom att de inte märker av infektionen. Det börjar ofta med att du får ont i huden eller slemhinnorna runt könsorganet. Det kan också svida, sticka, klia eller kännas varmt ibland och kallt ibland. Sedan bildas blåsor, som spricker och blir till sår.

Hur vet man om man har fått herpes i underlivet?

Första gången man får ett utbrott kan symtomen vara uttalade med smärtsamma blåsor och sår och man kan även få svullna lymfkörtlar i ljumskarna och feber. Besvären kan sitta i upp till 2-3 veckor. Vid återkommande genital herpes är symptomen lindrigare och brukar gå över inom 1 vecka.

Hur talar man om för sin partner att man har herpes?

Skriv ett brev till din partner Om det känns helt omöjligt att muntligt berätta för din partner, kanske du kan skriva ett brev till hen där du beskriver allt hur du känner kring att ha herpes, vad du är rädd för, varför det känns omöjligt att berätta etc.

Hur lätt är det att få herpes?

Inkubationstiden varierar från några dagar upp till tre veckor. Nästan alla smittas någon gång under livet av herpes simplexvirus. De flesta smittas som barn eller i ungdomsåren. Vanligaste smittvägen är saliv men även utslagen är smittsamma.

Hur lever man med herpes i underlivet?

Den enda behandlingen som finns idag antivirala tabletter som måste tas i ett tidigt skede av ett utbrott för att dämpa symptomen. Den första gången en person får herpes i underlivet är det inte ovanligt med feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Det kan ta upp till tre veckor innan personen är helt symptomfri.

Vilka könssjukdomar måste man berätta om?

Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem….Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen

  • gonorré
  • hepatit B.
  • hiv.
  • klamydia.
  • syfilis.

Varför får barn herpes?

Munsår är ett vanligt symptom på herpes kring munnen. Det är vanligt att små barn smittas och en vanlig smittväg är genom saliv från en förälder eller nära anhörig. Munsår självläker normalt men kan behandlas för att lindra och förkorta läkningen.

Hur länge är herpes farligt för bebisar?

Då får du munsår med blåsor. Det är viktigt att söka vård direkt om ett spädbarn under sex veckor plötsligt får blåsor runt munnen eller på någon annan del av kroppen. Väldigt små barn kan bli allvarligt sjuka av herpesvirus.

Share this post