Allmänning

Vad ar Svangningsregeln?

Vad är Svängningsregeln?

Svängningsregeln innebär att du ska lämna företräde till mötande trafik när du ska svänga och korsa deras väg. Ett exempel är när du ska svänga vänster i en korsning och måste stanna för mötande fordon.

Vem får göra vad i kommande korsning?

Lämna företräde åt trafik som kommer från höger. Gäller där det inte finns andra väjningsregler. Skylten Varning för vägkorsning sätts ibland upp för att förtydliga att högerregeln ska tillämpas. Högerregeln gäller inte bara i korsningar, utan överallt där fordon korsar varandras körriktning.

Vem har företräde i en fyrvägskorsning?

Högerregeln är en sådan och innebär att du ska lämna företräde åt trafik från höger. Om inga andra väjningsregler gäller så skall högerregeln tillämpas. Högerregeln skall tillämpas i korsningar, men även när fordon korsar varandras väg, exempelvis på en parkeringsplats.

När gäller inte Svängningsregeln?

Svängningsregeln gäller när du svänger och det finns mötande trafik vars körfält du måste korsa. Om någon kommer från vänster är denne således inte mötande trafik och då gäller istället högerregeln.

Vem åker först i en fyrvägskorsning?

Högerregeln gäller i korsningar där inga andra väjningsregler styr. Den innebär att fordonet som kommer från höger från dig har rätt att köra först.

Vem ska åker först i en fyrvägskorsning?

Vad ska man tänka på först i en korsning?

Den som först kom till korsningen är i regel den som först ska köra. Kommer bilar samtidigt till flervägsstoppet gäller det att samspela och visa hänsyn. Att bryta mot stopplikt är väldigt allvarligt och kan leda till att du får ditt körkort indraget. Det finns en poäng med att stopplikten sitter där.

Vem ska svänga först i en fyrvägskorsning?

Vad gäller vid en fyrvägskorsning?

Om särskilda skäl finns förses vägkorsningarna med vägmärket väjningsplikt, STOP eller med trafiksignaler. Den vanligaste förekommande vägkorsningen den s.k. fyrvägskorsningen är en korsning där två vägar möts i samma plan. Korsningarna kan vara försedda med, vägmärke väjningsplikt, stopplikt eller trafiksignaler.

Vem kör först?

Om inga skyltar eller andra omständigheter avgör vem som ska lämna företräde gäller högerregeln. Den innebär kort och gott att de som kommer från höger får köra först och de som kommer från din vänstra sida ska väja för dig.

Share this post