Ny

Hur fungerar glasatervinning?

Hur fungerar glasåtervinning?

På Svensk Glasåtervinning sorteras glaset för att sedan bli till ny råvara. När glas återvinns sparar man 20 % i energiförbrukning, jämfört med nytillverkad råvaran från grunden. Av det återvinningsbara glaset används 40 % till nya flaskor och ytterligare 40 % används för tillverkning av byggnadsisolering.

Hur återvinner man skrivpapper?

I återvinningsbehållare för tidningar och returpapper lägger du dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, kontorspapper, skriv- och ritpapper och pocketböcker. Allt kan återvinnas.

Hur återvinner vi pappret när det är förbrukat?

Innan papper återvinns körs pappersförpackningarna till sorteringsanläggningar där materialet kvalitetssäkras och skräp sorteras bort. Pappersförpackningarna pressas därefter samman till balar som väger 500 kg som sedan transporteras till ett pappersbruk.

Hur går utvinning av plast till?

Vid raffineringsprocessen hettas råoljan upp i en smältugn, varpå materialet destilleras vilket innebär att råoljans beståndsdelar separeras och bildar mindre komponenter som kallas för fraktioner. En av dessa mindre komponenter, närmare bestämt naptha, bidrar till att man kan massproducera stora mängder plast.

Vad händer med glasförpackningar?

Glasförpackningar lämnas på återvinningsstation. Skölj ur kladdigt innehåll. Ta av kapsyler, lock och korkar och sortera dem till återvinning efter materialslag. Porslin, keramik och glas som inte är förpackningsglas får inte lämnas i glasfacket utan lämnas som restavfall eller som grovavfall.

Vad händer med returglas?

Den huvudsakliga råvaran är returglas som inte kan återanvändas av annan industri. Hasopor är den enda skumglasproducenten i Sverige. Man skulle kunna ta emot mer återvunnet glas då man ökat produktionskapaciteten markant de senaste åren.

Var ska man slänga papper?

Kuvert (släng i ditt hushållsavfall!). Dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad och skrivpapper (lägg i behållaren för tidningar!). Stora förpackningar som inte går ner i behållaren, till exempel wellpapplådor från datorer och möbler (lämna på närmaste återvinningscentral eller skär ner lådan i mindre delar!).

Hur sorterar man A4 papper?

A4-papper sorteras som tidningar ÅTERVINNING De tidningar som sorteras och samlas in blir ny råvara för nytt papper. Det sparar energi och träd.

Hur återanvänder man papper?

Pappersfibern kan återvinnas upp till fem till sju gånger innan den är utsliten och förbränns. På sorteringsanläggningarna grovsorteras det som inte är tidningar bort innan de skickas vidare till ett pappersbruk. Returpappret genomgår en process där trycksvärtan tas bort och pappret blir till massa.

Hur tillverkas en plastflaska?

PET-flaskor består av en plast som heter polyetentereftalat. Man blandar strimlor av återanvända flaskor med PET-flingor och upphettar till över 300 °C. Då smälter plasten, och man kan forma den till nya flaskor.

Share this post