Trendig

Var vaxer liljekonvalj?

Var växer liljekonvalj?

Liljekonvalj blommar i maj och juni, och är vanlig i hela landet, men saknas längst upp i norr. Den växer i lundar och skogsbackar, helst på mullrik jord, men även i hagar, vägkanter och på banvallar.

Var ska man plantera liljekonvalj?

Plantera liljekonvalj i trädgården

  1. Läge. Läget får gärna vara skuggigt eller halvskuggigt och jorden ska inte torka under växtperioden.
  2. Jord. Jorden ska vara väldränerad och rik på humus, helst fuktig.
  3. Plantering. Sätt lökarna i kompostjord med jordstammen horisontellt. Ha ca 20 cm mellan varje planta.

Var kan man köpa liljekonvaljer?

Blomsterlökar FLORASELF Liljekonvalj/Convallaria majalis 10st – köp på HORNBACH.se.

Var är liljekonvalj fridlyst?

Liljekonvalj är bara fridlyst i vissa delar av landet. I Kronobergs, Stockholms och Södermanlands län samt på Öland får du inte gräva upp dem eller plocka till försäljning. I resten av landet finns inget förbud.

Får man plocka liljekonvaljer i Finland?

Det är förbjudet att plocka, samla eller klippa av en fridlyst växt eller en del av den, att ta den med roten eller att förstöra den. Detsamma gäller för samlandet av dess frön. Däremot är det tillåtet att fotografera växter, om detta inte skadar dem.

Kan man plantera Liljekonvalj i kruka?

Iskonvaljer är liljekonvaljer i kruka Iskonvaljer kallas de krukodlade liljekonvaljer som genom köldbehandling drivs att blomma till jul. Man kan ta vara på iskonvaljer när de blommat över. Vattna sparsamt tills risken för frost är över och plantera sen ut dem.

När kan man köpa liljekonvaljer?

Tillgängliga utleveransveckor

Artikelnummer Z-900
Plantavstånd 25 cm
Växthöjd 20-30 cm
Odlingsläge Halvskugga
Blomning april, maj

Var kan man plocka liljekonvalj?

Var är liljekonvaljen fridlyst? Liljekonvaljen är fridlyst i Kronobergs, Stockholms och Södermanlands län, samt på Öland. Det innebär att man varken får gräva eller dra upp växterna med rötterna. Man får inte heller plocka dem för kommersiellt ändamål.

Var är gullvivor fridlysta?

Gullviva är fridlyst, helt fredad, i Skåne, Hallands och Örebro län. I hela landet är det är förbjudet att gräva eller dra upp levande exemplar med rötterna, och att plocka gullvivor för försäljning.

Vilka djur äter liljekonvalj?

Förgiftningsfall har rapporterats hos grisar, kaniner, fjäderfä, hundar och katter, och katter är känsligare än hundar. Få fall av förgiftning för häst finns rapporterade. Liljekonvaljer brukar ratas av idisslare.

Share this post