Trendig

Vilka fraktioner kan ballasten delas upp i?

Vilka fraktioner kan ballasten delas upp i?

Bergkrossprodukter kan delas upp i tre kategorier:

  • Stenmjöl är fina fraktioner t. ex.
  • Bergkross är grövre fraktioner där även de finaste kornen ingår, exempelvis i fraktionerna 0/16, 0/32 eller 0/63 mm.
  • Makadam är material med en nedre och övre gräns.

Är bergkross dränerande?

Det dränerande materialet ska ha partiklar som är så stora att vattnet genom sin egen tyngd rinner igenom materialet och inte sugs upp kapillärt (som t. ex. lera gör). Makadam är det bästa dränerande materialet eftersom det även har andra positiva egenskaper.

Vad kostar 8-16 per ton?

Produkt och prislista

Pris per ton Inklusive moms & grusskatt
8/16 mm 1 400 194:-
11/16 mm 1 400
16/22 mm 1 400 174:-
16/32 mm 1 400 152:-

Vilka krav kan man ställa på en bra ballast?

En bra betongballast kräver inte mer cement än naturballast om man väljer rätt berg och proportionerar korrekt. En annan variabel som kan ställa till med problem i betong är fillern. Filler är alla partiklar som är finare än 0,063 eller 0,125 mm.

Vad betyder makadam 16 32?

Makadam 16-32 används till exempel som ytlager till trädgårdsgångar, gårdsplaner och i rabatter men även som dräneringsmaterial kring husgrunder och i bl. a. trekammarbrunnar. Används även till att gjuta på (under betongplatta).

Är bärlager dränerande?

Bärlagret är ett dränerande skikt som därmed släpper igenom vatten. Med det menas att materialet inte binder vatten vilket gör att man blir mindre känslig för tjälskador och andra typer av skador som är förknippade av vandring av vatten i mark. Undergrunden är därmed en viktig del av dräneringssystemet.

Vad ska man ha närmast huset?

Man bör även tänka på att inte låta växter och planteringar gå ända fram till husväggen utan istället lägga ett lager singel eller dekorativa stenar närmast. En väl fungerande dränering består av dränerande och kapillärbrytande material exempelvis makadam samt isolerskivor och dräneringsledningar.

Hur mycket kostar 1 ton grus?

En storsäck med valfritt material rymmer cirka 1 ton, pris från 1845 SEK inklusive frakt och moms, i Stockholmsområdet. Storsäcken levereras med kranbil som kan lyfta in den 6 meter på tomten.

Share this post