Rekommendationer

Vad innehaller Honsbajs?

Vad innehåller Hönsbajs?

Att addera strö hjälper till att skapa den perfekta blandningen av kol (strö) och kväve (bajs) som behövt för att bryta ner växtdelar och avfall. Eftersom hönsspillning innehåller otroligt mycket kväve behövs förmodligen en större andel trädgårdsavfall än vad du vanligtvis skulle använda i din kompost.

När ska man gödsla höstvete?

Normalt sett är det inte lönsamt att gödsla med kväve till höstvete på hösten. Det kan ändå vara ekonomiskt och miljömässigt försvarbart att lägga en mindre mängd kväve om det ingår i ett annat gödselmedel med till exempel fosfor och kalium, som ändå ska tillföras under hösten.

Vad gör man med hönsgödsel?

Du kan blanda den i komposten med övrigt trädgårdsavfall och låta den ligga cirka ett år. Hönsgödsel är mycket starkt och kväverikt, det känner du på ammoniakdoften när du rör i den. När doften börjar avta något så är hönsgödseln klar att lägga ut i trädgården, dock i mycket mindre mängd än kogödsel.

Hur mycket fosfor i stallgödsel?

Du får sprida stallgödsel och andra organiska gödselmedel som motsvarar ett genomsnitt på max 22 kg fosfor per hektar spridningsareal och år, under en femårsperiod. Du kan sprida mer än 22 kg fosfor enskilda år, men då behöver du sprida mindre andra år. Du behöver inte sprida lika mycket på alla skiften.

När ska man gödsla vallen?

Gödsling till första skörd Vi vill därför se till att det finns kväve tillgängligt redan från början av tillväxten.

Kan man gödsla gräsmattan för mycket?

Upprepa gödslingen med jämna mellanrum. Generellt gäller för gödsling att det är bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Med ett snabbverkande gödsel kan det innebära 4–5 gånger under våren och sommaren. Detta gäller inte om det är långtidsverkande gödsel, vilka är att föredra.

Hur mycket gödsla?

Har du fina plantor som plötsligt börjar dö inomhus? Då kan du ha gödslat för mycket. Små plantor tar lätt stryk om gödseln är för stark eller om du gödslar för ofta.

Share this post